čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Kvůli novele zákona o poplatcích by Jeseník přišel o statisíce. Senátor Adámek chce předložit pozměňovací návrh

Horské město Jeseník by po přijetí projednávané novely zákona o místních poplatcích, která osvobozuje od poplatku za pobyt v lázních všechny klienty s komplexní lázeňskou péčí plně hrazenou zdravotními pojišťovnami, přišlo o několik stovek tisíc korun ročně.

Senátor Adámek předloží pozměňovací návrh

Novinářům to včera řekla starostka města Zdeňka Blišťanová (Jeseník srdcem). Poplatky putují do rozpočtu města a jejich značnou část tvoří platby od lázeňských hostů s komplexní péčí. Novelu zákona o místních poplatcích už schválila Sněmovna. Senátor Miroslav Adámek (ANO) oznámil, že předloží pozměňovací návrh, který plánovanou výjimku zruší.

Jeseničtí úředníci si výjimky podle starostky všimli při studiu návrhu novely o místních poplatcích. Jeseník nyní ročně na poplatcích za pobyt v lázních inkasuje 1,5 milionu korun. „Zjistili jsme, že kdyby byl návrh přijat tak, jak nyní prošel ve Sněmovně, tak by se městu snížily příjmy o statisíce korun, protože ve vyjmenovaných výjimkách je i komplexní lázeňská péče. Tito lidé by byli osvobození od poplatku z pobytu. U nás přitom 75 procent lůžkodnů v roce tvoří lidé, kteří jsou na komplexní lázeňské péči," uvedla Blišťanová.

Jesenické lázně se specializují na léčení horních a dolních cest dýchacích, potíží krevního oběhu či nervové soustavy. Za svou existenci a pozdější proslulost vděčí Vincenzi Priessnitzovi, jenž v roce 1822 založil první vodoléčebný ústav na světě. V blízkém okolí vyvěrá ze země osm desítek registrovaných a pojmenovaných pramenů.

S poklesem příjmů by se potýkala i další lázeňská města

Starostka upozornila, že s poklesem příjmů z poplatků od lázeňských hostů by se v případě schválení nynější podoby novely zákona o místních poplatcích potýkala i další lázeňská města v Česku. Podle Blišťanové by bylo navíc nesystémové, aby část klientů lázní za pobyt platila a část ne. „Proto jsme se obrátili na senátora Miroslava Adámka," dodala.

Adámek včera novinářům řekl, že ještě tento týden předloží pozměňovací návrh, který v projednávané novele ruší jesenickou radnicí kritizovanou výjimku na placení léčebně-rekreačních poplatků. „Byl by to (výjimka pro klienty s komplexní lázeňskou péčí) výrazný zásah do rozpočtů lázeňských měst," upozornil Adámek, podle kterého by města měla i nadále mít možnost stanovat výši místních poplatků.

Hejtman Okleštěk pozměňovací návrh podpoří

Pokud pozměňovací návrh bude schválen, tak by novelu znovu projednávala Sněmovna. Olomoucký hejtman a poslanec Ladislav Okleštěk (ANO) řekl, že Adámkův pozměňovací návrh podpoří, aby lázeňská města mohla s poplatky i nadále počítat. 

Jeseník podle Blišťanové s Priessnitzovými léčebnými lázněmi dlouhodobě spolupracuje a investuje do rozvoje lázeňství. „Jsou to spojené nádoby. Spousta lidí přijede do lázní a tím navštíví také město. Před několika lety jsme na naše náklady opravili kolonádu a osvětlení, což byla částka přes sedm milionů korun," podotkla starostka. Nyní město u lázní buduje za dva miliony korun Muzikantskou stezku. „Přispíváme také na různé akce v lázních," dodala.

Autoři | Foto jesenik.org

Štítky poplatky, novela, lázně, Jeseník

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.