úterý 23. dubna 2024 Vojtěch

POLITICKÁ KORIDA: Jak vidí jednotlivé zastupitelské kluby problém obtěžujících bezdomovců a opilců ve městě?

V letních měsících se Olomouc víc než kdy jindy potýká s nepříjemným problémem - obtěžujícími opilci a bezdomovci v centru Olomouce. Jak vidí situaci jednotlivé zastupitelské kluby, co je podle nich potřeba udělat a jak vidí nedávné prohlášení primátora Olomouce na sociálních sítích? Dozvíte se v nejnovější politické koridě níže.

Otázka redakce

Sociální sítě rozvířila zpráva olomouckého primátora Miroslava Žbánka, že se vrací z dovolené aby řešil neutěšenou situaci v Olomouci, co se obtěžujících bezdomovců a opilců v centru města týče. Jak vidíte situaci vy? Jak se dá situace řešit? Jak hodnotíte řešení tohoto tématu ze strany radnice v posledních dnech?​
Otázka byla položena předsedovi zastupitelského klubu e-mailem 18. července v 9:30, předsedové či jejich zástupci měli čas odpovědět do středy 24. července do 12:00. 

Odpovědi zastupitelů jsou řazeny podle času doručení do redakce:

 

Miloslav Tichý (ANO 2011)

Primátor (ještě z dovolené) nepsal nic o bezdomovcích, ale o partičkách nepřizpůsobivých, kteří nerespektují vyhlášky, konzumují alkohol na veřejných místech a svým chováním obtěžují ostatní. Až v tiskové zprávě města je zmínka o podnapilém bezdomovci v souvislosti s incidentem, který šetří policie. V souvislosti s bezdomovci je zde také zmínka, že pouze malá skupinka (asi 10 %) lidí bez domova působí opakovaně tyto problémy. Více zde. Já osobně si netroufám říct, že je to problém jen bezdomovectví. Nevím, jestli všichni ti opilci, feťáci a další, co obtěžují ostatní, jsou opravdu lidi bez domova. 

Faktem je, že stížností na narušování veřejného pořádku, na obtěžující chování či znečišťování veřejných prostranství přibývá. V poslední době k tomu však ještě přibyly stížnosti na práci městské policie. Ano, někteří budou říkat, že ten problém není, že je to bouře ve sklenici vody, že je to šíření paniky, že to není problém veřejného pořádku, ale problém sociální atd... Ale to říkají ti, kteří se s těmi problémy nesetkávají. Nechť zkusí vysvětlit této paní, že jen zbytečně šíří paniku, že je jen hysterická a žádný problém neexistuje (dovoluji si doslovně zveřejnit jednu ze stížností):  

„Už poněkolikáté Vás touto formou informuji a stěžuji si na stav na ulici Březinova, Masarykova tř. a veřejného prostoru před nádražím. V neděli v 6:30 hodin ráno jsem šla venčit psa a doslova jsem po otevření dveří šlápla na bezdomovce, který tam vesele vyspával! Špinavý, páchnoucí, opilý. Bezdomovci močí a kálejí v bezprostřední blízkosti domu a na naši novou fasádu. Prakticky denně jsme přítomni pohledu na narkomany, kteří se už ani neobtěžují, když si potřebují šlehnout, vlézt někam do ústraní. Naposledy si píchali drogy na lavičce za CPI ve 13:30 hodin. Připadá Vám to normální??? Mám 9ti letého syna. Neumím si ani představit, že bych ho sama pustila do školy a ze školy! PČR nebo MěP??? K smíchu! Ti do těchto končin zavítají maximálně ve chvíli, kdy je ostraha CPI zavolá kvůli tomu, že jim na jejich parkovacích místech stojí někdo jiný! A situace před hlavním nádražím? Denně - agresivní skupiny opilých bezdomovců, povalujících se a vyřvávajících na zastávkách a lavičkách....MěP naprosto nereaguje, je jim to úplně jedno!!!!“

A takových stížností dostal primátor v posledních dvou tří týdnech mraky. K tomu incidenty při veřejných akcích v centru města. Čemu se pak máme divit? Že se naštval, pozval si městskou policii na kobereček a chce po nich vysvětlení? Nebo mu máme vytýkat, že pro ty opilce a feťáky nestaví sociální byty (např. housing first)? To je problém bezpečnostní, problém veřejného pořádku, na to máme mít městskou policii. Pomoc nabízejme těm, kteří o to opravdu stojí a chtějí dodržovat pravidla.

Řešení: Městská policie musí být vidět na všech veřejných akcích ve městě. Musí se prioritně zaměřovat na ochranu veřejného pořádku, dodržování pravidel občanského soužití, dodržování vyhlášek, působit preventivně, až poté řešit třeba nezaplacené parkování. Musí zintenzivnit hlídkovou činnost v problémových lokalitách. Na druhou stranu víme, že legislativa dosti omezuje možnosti, jak tyto sociálně-patologické jevy potírat. I tak se ale musíme snažit.

Jiří Zima (KSČM)

Bezdomovectví je velký sociální problém, který má mnoho faktorů, které mohou mít souběh. Je to například zadluženost, závislost na alkoholu, nezaměstnanost, rozpad manželství, zpřetrhání rodinných vazeb a mohl bych dalšími příčinami pokračovat.Bezdomovec je občan bez domova. Je to systémový problém, který potřebuje řešení. Je třeba se v první řadě zabývat příčinami, které vedou k bezdomovectví. Tento jev však nevymizí, neboť pro některé lidi se stává bezdomovectví životním stylem a na svém rozhodnutí nechtějí nic měnit. 


Samozřejmě město se musí touto problematikou zabývat, vždyť na území města je okolo 650 až 700 bezdomovců a jejich počet se nezmenšuje, ba naopak mírně roste. Zelenou by měly dostávat neziskové organizace věnující se této problematice, a to finanční podporou z vyhlašovaných grantů z oblasti jak sociální, tak i z oblasti prevence kriminality. Na této problematice se musí pracovat systematicky s předem určeným cílem. Samozřejmě by pan primátor měl dostát svým předvolebním slibům, ale slibem nikdy neurazíš, hlavně že slib splnil svůj účel. Věřím však tomu, že této problematice se bude věnovat patřičná pozornost a bezdomovci nebudou znepříjemňovat život obyvatelům našeho města a zejména turistům, kteří k nám zavítají.

Na jedné straně je prevence těchto negativních jevů, které provází bezdomovectví. Na druhé straně by měla přijít i represivní opatření proti nepřizpusobivým bezdomovcům a to zejména ze strany městské policie, která k těmto úkonům má jak síly, tak i prostředky. Je třeba ochránit zejména historickou část města a místa s největší koncentrací obyvatel, aby nedocházelo k obtěžování slušných lidí chováním a jednáním zejména opilých bezdomovců, jedná se však o jednotlivce, či malé skupinky. Ale pozor, v těchto letních měsících dochází i k závadovému chování mladých lidí a to zejména v městských parcích, kdy nad ránem po odchodu z restauračních a jiných zařízení pod vlivem alkoholu narušují veřejný pořádek a člověk se pomalu přes park bojí jít.

 

Hynek Melichar (Piráti a Starostové)

Zmíněný facebookový příspěvek pana primátora, který, jak později vyšlo najevo, ani nepsal sám, není ničím jiným než přestřeleným PR pokusem. Já už jsem tou dobou byl z dovolené zpět v Olomouci, a přestože pracuji v centru, jsem si žádných kočovných gangů či prudkého zhoršení situace nevšiml. Ostatně sám pan primátor později uvedl, že dovolenou zrušil kvůli časovým možnostem své dcery, nikoliv kvůli bezdomovcům. Nejpozoruhodnější je tak na celém příspěvku poznámka, že nám základní demokratické principy této země bohužel (sic!) omezují možnosti, jak s „nežádoucími osobami“ účinně zacházet. Pominu-li, že podobné prohlášení by se na oficiální FB stránce čelního představitele města vůbec nemělo objevit, můžeme se podívat na příklad nepříliš vzdálené Budapešti, která dlouhodobě patří v počtu bezdomovců na čelo evropského žebříčku. Vláda Viktora Orbána si se základními demokratickými principy hlavu příliš neláme, a proto také v loňském roce bezdomovectví kriminalizovala. Problém tím však nevyřešila.       

Bezdomovectví je celosvětový fenomén, který nelze zcela vykořenit, lze jej pouze redukovat na únosnou míru. Především je třeba hledat řešení nehystericky, racionálně a inspirovat se existujícími příklady dobré praxe v tuzemských i zahraničních městech.  Musíme začít analýzou toho, proč z některých měst bezdomovci odcházejí a naopak se stahují do jiných. Je dobré identifikovat, co jsou v tomto kontextu tzv. „push“ a „pull“ faktory, a tyto „pull“ faktory (tedy důvody, proč další bezdomovci do Olomouce přicházejí z jiných měst) se snažit eliminovat.  

Radikální výkřiky na sociálních sítích problém nevyřeší a zdá se, že i přes rozhodná PR prohlášení olomoucká radnice řešení nemá. Nicméně potřebu řešení cítíme rovněž. Je jasné, že v některých částech Olomouce problém chování bezdomovců (více než jejich samotná přítomnost) přesáhl únosnou mez. Východiskem je kombinace dvou přístupů: asistence těm, kteří mají zájem vrátit se do společnosti a přijatelná míra represe vůči těm, kteří si z bezdomovectví udělali životní styl. V tomto musí být důsledná především městská policie, která se nemůže neustále vymlouvat na bezmocnost. Zejm. z historického centra musí důsledně a opakovaně vytlačovat podobné skupinky, které znečišťují veřejná prostranství a obtěžují kolemjdoucí křikem a žebráním. Je nutné také zvážit faktory jako je dostupnost laciného alkoholu, ochotu lidí bezdomovcům finančně přispívat, atp. Odstraňováním laviček ani lacinými statusy na Facebooku se problému nezbavíme. 

Jan Holpuch (ODS)

Situace je standardně neuspokojivá. Navzdory tomu, jak silně s tímhle tématem někteří čarovali před volbami, nemám pocit, že by se nějak viditelně posouvala. Tedy že by se nějak viditelně posouvala k lepšímu.

Spousta odborných argumentů, proč to či ono nejde, široká debata vedoucí do ztracena.

Pokud panu primátorovi došla trpělivost (dokonce tak, že se kvůli tomu vrátil z dovolené), držím mu palce. Věřím, že se nejedná jen o nějaké gesto v rámci okurkové sezóny, jak ho někteří nehezky podezřívají, a že avizovaný razantnější přístup bude na situaci ve městě znát. V tom má a bude mít naši plnou podporu.

Pavel Grasse (ProOlomouc)

Celá situace by snad byla i vtipná, kdyby se k ní hlavní aktér pan primátor vtipně postavil. Je léto, člověka někdo vyruší a on ihned zareaguje a druhý den místo aby se omluvil, tak to začne rozmazávat a zamotávat se. Nechci pana primátora školit z marketingu. Na to mají ve straně mnohem většího odborníka. Pokud mělo být výsledkem, že se tématem zabývají celostátní média – povedlo se.  Za mne se jedná o nešťastný výrok, který nemá smysl zbytečně dramatizovat.

Bohužel je pravda, že situace v letních dnech v centru je ne zcela v pořádku. Facebookem proletěla fotka koupajícího se nahého člověka na Dolním náměstí. Pod kamerami, se základnou Městské policie za rohem. Nicméně toto nevyřeší silná slova, ale především kvalitní a vytrvalá práce Městské policie. A tu má v gesci přímo pan primátor. Jestli je tato věc hlavním tématem, pak není možné, aby některé hlídky podřimovaly v autech na jiném konci města a další se věnovaly botičkám na soukromém pozemku. Známe to všichni. Pokud máme omezené zdroje, je třeba si určit priority.

Dodávám, že mluvčí MPO Petr Čundrle popsal v jedné z reportáži situaci následovně: „Enormní nárůst oznámení jsme nezaznamenali. Lokality, kde se tyto osoby vyskytují, víc kontrolujeme, v některých místech máme i stálý dohled“. Věřím, že většina městských policistů dělá svou práci dobře, jen by bylo potřebné ji lépe organizovat. „V létě si ale lidé na ně častěji stěžují, protože jsou víc na očích,“ dodal Čundrle. Nezbývá než souhlasit.

Z toho, co pan primátor dělá a jak se k tématu staví si nemyslím, že téma bere přes nemístné PR aktivity na lehkou váhu. Jen místo reálných kroků, které dělá, seznamuje veřejnost a zastupitele raději se svými pocity bezmoci. Na práci na reálných řešeních se rádi budeme podílet.

Filip Žáček (ČSSD)

Na dotaz redakce neodpověděl.

 

 

 

 

Michal Giacintov (KDU-ČSL)

Na doraz redakce neodpověděl.

 

 

 

 

Stanislav Flek (hnutí spOLečně)

Na dotaz redakce neodpověděl.

 

 

 

 

Martin Jirotka (SPD a SPOZ)

Na dotaz redakce neodpověděl.

 

 

 

 

 

Autoři | Foto Zdeny Kortiš - Facebook

Štítky Politická korida, bezdomovci, opilci, obtěžování

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.