sobota 20. dubna 2024 Marcela

Nevyužívaná budova z roku 1965 se promění na moderní archiv přerovského magistrátu

Nová spisovna přerovského magistrátu se začala tento týden budovat v řadové uliční zástavbě – v domě s adresou Jasínkova 17, který tu stojí od roku 1965.

Po přebudování objektu tu bude usazen pojízdný regálový systém, do něhož následně poputují z magistrátu archivní spisy. Rekonstrukce přijde město na 11 a půl milionu korun, dotace ze státního rozpočtu – o niž už bylo požádáno – může činit milion a půl.

Přízemní budova naposledy sloužila pro odbor školství, několik let je ale už prakticky nevyužívaná, pouze část prostor sloužila jako sklad. „Stavební firma se v příštích dnech pustí do bouracích prací, protože bude třeba změnit vnitřní dispozice, takže se budou bourat podlahy i příčky. Pak přijde na řadu statické zajištění, neboť objekt je narušen,“ uvedla náměstkyně přerovského primátora Hana Mazochová.

Projekt počítá rovněž s novou elektro i vodoinstalací, bude tu nová vzduchotechnika i zabezpečovací a tísňový systém. Až budou mít stavebníci hotovo, přijde na řadu montáž kolejnice regálového systému přímo do podlahy.

Přerovský magistrát má v současné době tři archivy. V budově s adresou Smetanova 7 je kapacita spisovny 370 metrů dokumentů, a ta je už z více než 80 procent vytížena. Spisovna v Hranické ulici 14 má kapacitu 492 metrů - a je skoro z 90 procent využita. Ve spisovně v Bratrské 34 je kapacita ještě menší.

A chybí hlavně prostory pro spisovnu stavebního úřadu, který má rozsáhlou agendu. Nový archiv je proto už nutností. „Hotový by měl být do 105 kalendářních dnů od předání staveniště – a to jsme firmě předali poslední červencový den,“ konstatovala Ivana Pinkasová z přerovského magistrátu.  

Tisková zpráva | Foto prerov.eu | Zdroj prerov.eu

Štítky archiv, Přerov, budova, magistrát, rekonstrukce

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.