středa 24. dubna 2024 Jiří

První místostarostka Šumperka Irena Jonová rezignovala. Neprosadila body z koaličního prohlášení

V Šumperku rezignovala první místostarostka Irena Jonová, ve své funkci skončí na konci srpna. Jonová byla místostarostkou za seskupení Šumperáci, do jehož řad krátce po volbách přestoupila z ČSSD. Místostarostka, která měla na starosti školství a sociální věci, ke svým důvodům řekla, že se jí nepodařilo prosadit body z koaličního prohlášení. Radnice pod vedením koalice vítězného hnutí ANO, hnutí Šumperáci a kandidátky Pro Šumperk to však odmítá.

„Důvody vykrystalizovaly za posledních osm měsíců. Nepodařilo se mi přesvědčit vedení města o vytvoření ucelené koncepce vzdělávání a o nutnosti vytvoření dostatečné kapacity dostupných sociálních bytů ve městě, proto jsem se rozhodla, že rezignuji," řekla místostarostka.

Podotkla, že tyto dva body byly přitom v programovém prohlášení koalice. Vzhledem k tomu, že měla na starost sociální oblast a školství, cítila se za ně zodpovědná. „Sešli se lidé, kteří měli jiné představy o prioritách," řekla.

Podle vedení radnice fungování místostarostky na radnici bylo od počátku provázeno konflikty. „Její prohlášení, že se nepodařilo přesvědčit vedení města o nezbytnosti vytvoření ucelené koncepce vzdělávání v Šumperku, se nezakládá na pravdě. Podobný dokument na odboru školství, radě města či v zastupitelstvu nikdy nepředložila. Dementujeme i její informaci o tom, že radnice nevytváří dostatečnou kapacitu sociálních bytů," stojí v prohlášení města, které zaslala mluvčí radnice Soňa Singerová. „I z těchto důvodů vedení radnice její rozhodnutí o odchodu vítá, a považuje je za jediné východisko výhodné pro všechny strany," doplnila mluvčí.

Šumperku jako okresnímu městu v Olomouckém kraji sestavení koalice trvalo nejdéle. Na vytvoření koalice se domluvilo ANO, hnutí Šumperáci a Pro Šumperk, ve 27členném zastupitelstvu získali 13 hlasů. Starostou Šumperka se stal Tomáš Spurný ze sdružení lidovců a nezávislých kandidátů s názvem Pro Šumperk. Jonová se stala díky 21 hlasům první místostarostkou, do funkce ji navrhli Šumperáci. Druhým místostarostou se stal Jakub Jirgl z hnutí ANO, podpořilo jej 17 zastupitelů.

Koalice ve složení ANO, Šumperáci a Pro Šumperk (KDU-ČSL a nezávislí kandidáti) podle vedení města nadále funguje. O tom, kdo nahradí Irenu Jonovou, rozhodnou zastupitelé na schůzi 19. září. Jonová řekla, že mandát zastupitelky si ponechá.

Autoři | Foto Facebook Šumperk, sumperk.cz

Štítky ČR, správa, personální, Šumperk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.