čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

V pátek přijede do Olomouce ministr kultury Lubomír Zaorálek, chce uklidnit situaci kolem Muzea umění a SEFO

Hlavním cílem pracovní návštěvy Olomouckého kraje plánované na tento pátek 6.9. je jednání se zástupci Muzea umění Olomouc a řešení současné situace s odvolaným ředitelem Michalem Soukupem.

„Nerad chodím kolem horké kaše a vím, že v Olomouci je situace kolem Muzea umění a SEFO dost vyhrocená. Chci ji zklidnit. A hlavně se pobavit s místními a získat informace z první ruky. Proto bych rád pozval nejen odbornou veřejnost, ale všechny Olomoučany na setkání ve Vlastivědném muzeu. Probereme společně SEFO i další důležitá témata spojená s kulturou,“ sdělil ministr Zaorálek. Páteční beseda s veřejností začne v 18:00 ve Vlastivědném muzeu v Olomouci.

Setkání s občany Olomouce bude předcházet pracovní schůzka s hejtmanem Olomouckého kraje Ladislavem Oklešťkem a jeho prvním náměstkem Jiřím Zemánkem. Tématem schůzky bude kromě dalšího zejména financování kulturních příspěvkových organizací zřizovaných Olomouckým krajem a budoucnost spolupráce kraje s Ministerstvem kultury. Ministr Zaorálek se setká rovněž s olomouckým arcibiskupem Mons. Janem Graubnerem.

„Již při nástupu do funkce jsem zdůraznil, že péče o kulturu v regionech je jednou z mých priorit. Šest let jsem byl zastupitelem v Ostravě a i díky tomu si uvědomuji potřebu podpory lokálních a regionálních kulturních institucí napříč celou zemí. Nejsem ten typ ministra, který nevystrčí paty ze své kanceláře. Olomouc je má první a určitě ne poslední zastávka,“ dodává ministr Lubomír Zaorálek k důvodům, jež jej vedou k rozhodnutí vyjet krátce po jmenování do funkce do regionů.

Nespokojenost s příjezdem Zaorálka vyjádřil na svém facebookovém profilu zaměstnanec Muzea umění David Hrbek: „Takže novej ministr kultury pořádá debatu ve Vlastivědným muzeu, který je pod krajem, o nás a SEFO a zase aniž by nám kdokoliv cokoliv řekl nebo našeho zástupce přizval k debatě. Abych byl úplně přesnej: e-mail z MK s touto informací na naše PR oddělení dorazilo teď, ve chvíli, kdy událost zveřejnil ministr kultury na svým fb. Dnes je středa a debata má proběhnout pozítří v šest večer, tedy v pátek, když už všichni mají naplánovaný víkendy. Za sebe k tomu říkám, že tohle jednání už jsme zažili," napsal Hrbek.

Autoři | Tisková zpráva | Foto ČSSD

Štítky ministr kultury, ministerstvo, Staněk, Zaorálek, Muzeum umění, SEFO

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.