úterý 16. dubna 2024 Irena

Olomoucké zastupitelstvo schválilo čtyři investice za téměř miliardu

Zastupitelstvo Olomouce dnes předběžně schválilo zařazení čtyř velkých investic za celkem asi 900 milionů korun do připravovaného rozpočtu na příští rok i způsob jejich financování. Město počítá, že by si na ně vzalo úvěr až 450 milionů. S pomocí této půjčky chce radnice spolufinancovat připravené prodloužení tramvajové trati do Nových Sadů, nové odpadové centrum, opravu tramvajové trati v centru města i zlepšení průjezdu po Foerstrově ulici.

Čtyři velké investice si podle propočtů radnice vyžádají celkem 904 milionů korun, z toho dotace pokryjí asi 464 milionů. Úvěr až 450 milionů by sloužil na dofinancování té části projektů, kterou musí zaplatit město. Na předfinancování dotací by město čerpalo další až půlmiliardový úvěr, který by zaplatilo hned poté, co dotace obdrží.

Podle primátora Mirka Žbánka nemá radnice nyní jinou možnost, než tyto velké investice spolufinancovat pomocí úvěru. Pokud by je Olomouc chtěla zaplatit z vlastních zdrojů, muselo by to být na úkor jiných investic, kterými radnice často reaguje na havarijní stav městské infrastruktury. Změnit by se podle Žbánka musela i struktura neinvestičních výdajů. "Počínaje grantovou politikou a provozními výdaji města konče," dodal.

Primátorův náměstek Otakar Bačák uvedl, že zmíněná čtveřice velkých investic patří mezi připravené projekty, u kterých se chýlí ke konci dotační období. Podle primátorova náměstka Martina Majora při nynější podobě zákona o rozpočtovém určení daní nemá město šanci odpadové centrum a tramvajovou trať financovat z vlastního rozpočtu. "Je to poslední šance pro tyto projekty a budeme rádi, když je stihneme," dodal.

Pokud si město úvěr na spolufinancování investic vezme, tak ale podle opozičního zastupitele Viktora Ticháka (Piráti a Starostové) v příštích letech výrazně vzrostou splátky půjček. Zatímco loni činily 98 milionů korun a letos zhruba 134 milionů, tak v roce 2023 už by obnášely 175 milionů korun. Vyšší splátky by pak podle Ticháka mohly výrazně omezit investiční možnosti města při současném zvýšení zadlužení.

Podle Žbánka by však odložení čtyř připravených projektů na pozdější dobu mohlo tyto velké investice prodražit. Navíc by pak dotace pokryly mnohem menší část nákladů. Přijetí nového úvěru na investice v srpnu doporučil finanční výbor zastupitelstva. Podmínkou ovšem je, že mezi lety 2018 a 2022 se zadlužení města sníží minimálně o 100 milionů.

Olomouc si v předchozích letech půjčovala peníze hlavně na velké investice do městské infrastruktury. V roce 2014 Olomouc dlužila 2,145 miliardy korun a o rok později se její zadluženost hlavně díky odkupu směnky v hodnotě 123 milionů snížila na 1,918 miliardy korun. V roce 2016 se dluh Olomouce zvýšil na 1,935 miliardy a o rok později na 1,944 miliardy. Na konci loňského roku Olomouc dlužila 1,865 miliardy.

Autoři | Foto olomouc.eu (Blanka Martinovská)

Štítky hospodářství, správa, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.