čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Lidovci půjdou do voleb v Olomouckém kraji se zelenými a TOP 09

O hlasy voličů se příští rok v krajských volbách v Olomouckém kraji bude opět ucházet Koalice pro Olomoucký kraj, kterou vytvoří KDU-ČSL, Strana zelených a TOP 09. Memorandum o spolupráci v krajských volbách zástupci těchto tří stran podepíšou v pondělí v Olomouci. ČTK to dnes sdělil předseda KDU-ČSL Olomouckého kraje Ivo Slavotínek.

Bude to podle něj už třetí volební období, kdy KDU-ČSL půjde do koalice spolu se zelenými pod hlavičkou Koalice pro Olomoucký kraj. Nyní do koalice pro krajské volby přibude i TOP 09.

„Dáváme tím jasný signál občanům, že se umíme domluvit na společném postupu, na programu a základních hodnotách, které chceme na krajské úrovni prosazovat, tedy především zodpovědnou, transparentní, protikorupční a neklientelistickou správu Olomouckého kraje," uvedl Slavotínek.

Krajské volby v Olomouckém kraji v roce 2016 vyhrálo s velkým náskokem hnutí ANO před sociální demokracií a komunisty. Krajskou koalici vítězné ANO vytvořilo s ČSSD a ODS.

V pětapadesátičlenném zastupitelstvu zastupitelstvu Olomouckého kraje má ANO 16 křesel, druhá ČSSD devět a KSČM sedm. Koalice pro Olomoucký kraj získala sedm mandátů. Šesti zastupiteli disponuje hnutí Starostové pro Olomoucký kraj. Po pěti křeslech získaly ODS a koalice SPD-SPO. Předchozí čtyři roky v Olomouckém kraji vládla ČSSD s KSČM.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky volby, kraje, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.