pondělí 29. dubna 2024 Robert

POLITICKÁ KORIDA: Jak jsou se současnou podobou vánočních trhů v Olomouci zastupitelé spokojeni?

Vánoční trhy letos začínají oficiálně 22. listopadu. Jak se zastupitelům olomouckých klubů formát trhů líbí? Co by se dalo zlepšit a s čím jsou naopak spokojeni? Ptali jsme se v poslední Politické koridě.

Otázka redakce

V druhé půli listopadu začnou v Olomouci tradiční vánoční trhy. Jste spokojení se současnou podobou vánočních trhů v Olomouci? Co na nich oceňujete a co by bylo dobré naopak změnit?​
Otázka byla položena předsedovi zastupitelského klubu e-mailem ve středu 23. října ve 14:00, předsedové či jejich zástupci měli čas odpovědět do středy 30. října do 12:00. 

Odpovědi zastupitelů jsou řazeny podle času doručení do redakce:

Robert Runták (hnutí spOLečně)

Olomoucké vánoční trhy se za dobu, co fungují, staly velkým turistickým lákadlem, a to nejen pro Olomoučany, ale i pro přespolní. Dokonce zaznamenáváme stále více zahraničních návštěvníků. Je tedy zřejmé, že trhy mají svoji kvalitu. Na druhou stranu vnímáme, že zejména v posledních letech se úroveň vánočních trhů v dalších českých městech dramaticky zvýšila. Ani v Olomouci proto nelze usnout na vavřínech. Zástupci našeho hnutí se s organizátory trhů opakovaně sešli, aby jim sdělili své dílčí výhrady, které se týkají zejména šíře nabízeného sortimentů zboží, jeho různorodosti a kvality. Trhy se odehrávají v překrásném prostředí historického centra města, což je jejich obrovskou devizou. Proto je třeba rovněž dbát na estetickou úroveň stánků, oplocení a mobiliáře. Rovněž k programu jsme měli dílčí výhrady, kdy máme především za to, že by měl více odpovídat vánočnímu času a přispívat k vytváření vánoční atmosféry. Tlačíme na to, aby se přestaly používat jednorázové plastové nádoby a aby se nabízelo více lokálních produktů. Za skvělou záležitost považujeme kluziště na Dolním náměstí.

Co si většinou občané neuvědomují, vánoční trhy nestojí město ani korunu, což se v některých jiných městech tak úplně nedaří. A i to vnímáme v dnešní době napjatého rozpočtu pozitivně.

Radim Lindner (ANO 2011)

Olomoucké vánoční trhy jsou pro mě srdcovou záležitostí. Je úžasné, jak se dokážou obě náměstí proměnit na místo, kde se lidé setkávají a společně si užívají kouzelnou předvánoční atmosféru. Vlastně i díky vánočním trhům si lidé pořádně uvědomí, že vánoční svátky již zase klepou na dveře. Punčem provoněná náměstí, voňavé dobroty, vánoční hudba a spousta zajímavých vánočních výrobků, to jsou atributy, které k našim vánočním trhům neodmyslitelně patří. Právě tento mix zasazený do nádherné olomoucké scenérie historického centra města je velkým lákadlem pro více čí méně vzdálené turisty. A že jich tu přijede opravdu mnoho.

Ne, na olomouckých vánočních trzích bych nic neměnil. Adventní atmosféra je kouzelná a nic ji nenarušuje. Současná podoba trhů, od rozsvícení vánočního stromu a otevření kluziště až po půlnoční mši, je tradiční a velmi pěkná. Začínám se těšit :-)

Jiří Zima (KSČM)

Vánoční trhy v Olomouci jsou skvělé, s neopakovatelnou atmosférou, která je dána nejenom vnějším vzhledem stánků, ale především sortimentem, který je v nich nabízen a je na hony vzdálen sortimentu vietnamských tržišť. Nebojím se říct, že olomoucké vánoční trhy spolu s kulturním programem patří k nejpodařenějším v naší republice. O tom svědčí i jejich návštěvnost, zájem cestovních kanceláří i masmédií. A to je dobře v propagaci města a následných finančních příjmů do městské pokladny.  

Co by se mohlo změnit? Mrzí mě, že kvalita tolik oblíbených a tradičních vánočních punčů, prodávaných na náměstí rok od roku klesá. Nechci se pouštět do spekulací, proč tomu tak je, záleží na zákaznících, zdali si takovéto punče koupí, či nikoliv. Já osobně si za dobrým svařákem zajdu do Lafajetky, k Volkovi nebo do masných krámů… a nejsem sám. 

Yvona Kubjátová (ČSSD)

Vánoční trhy ve městě Olomouci mají již opravdu dlouhou tradici. Mě,  jako obyvatele našeho města, toto období velmi zlobí, protože se náměstím nedá pořádně projí kvůli neustálým davům lidí. A pravdou je, že délka těchto trhů mi proto připadá nekonečná. Když se na to dívám jinou optikou, tak jsem za tyto trhy velmi ráda, protože jejich „sláva“ dávno překročila hranice našeho města, a dokonce i hranice naší republiky. Na tyto pověstné vánoční trhy se dokonce pořádají organizovaní zájezdy. Již dávno se jim také neřekne jinak, že punčové trhy. Návštěvnost našeho města tak v tomto období velmi vzkvétá. Když si vzpomínám na dobu dávno minulou a sortiment na stáncích, kde se dalo kopit téměř vše, a místy to připomínalo věci od kolotočů či z tržnice, tak v poslední době je to jiné. Sortiment je opravdu vánoční, jsou zde stánky s punči, jídlem, domácími specialitami, řemeslnými výrobky apod. Je to přesně tak, jak by to podle mě mělo být. I když je toto období pro obyvatele našeho města náročné, hlavně pro ty, kteří bydlí v centru města, tak  přesto jsem za tyto vánoční trhy ráda a doufám, že tato tradice bude pokračovat i nadále. Řekla bych, že vánoční trhy jsou rok od roku lepší a každý rok je ta pomyslná laťka výš a výš.

Hynek Melichar (Piráti a Starostové)

Vánoční trhy už se staly nedílnou součástí koloritu adventní Olomouce. Mají čím dál větší ohlas a přitahují návštěvníky nejen z celé České republiky, ale i ze zahraničí. Dvě historická náměstí jsou ostatně vánočním trhům kouzelnou kulisou. V posledních letech se podařilo eliminovat prodejce zboží, které nemá na vánočních trzích co dělat a přiblížit tak jejich podobu např. těm u vídeňského Schönbrunnu.

Tradičním tahákem olomouckých vánočních trhů je punč ve všech možných podobách. Jeho značná spotřeba však produkuje nemalé množství odpadu v podobě jednorázových kelímků. Stálo by za to zvážit zavedení pouze zálohovaných hrnků, jako je tomu právě na vyhlášených vídeňských trzích. Také kulturní vystoupení v rámci programu trhů by měla odpovídat předvánočnímu času. Ne snad, že by měly znít dokola jen vánoční koledy, ale vystoupení některých kapel se k atmosféře adventních trhů příliš nehodí.

Letošní vánoční trhy jsou posledními v rámci stávající smlouvy mezi městem a provozovatelem. Město by mělo využít této příležitosti a v transparentním výběrovém řízení zvolit provozovatele, který zajistí patřičnou inovativnost, ekologická řešení a sociální odpovědnost. Rovněž by stálo za úvahu, zda by město nemělo mít u takto obrovské komerční akce na svých pozemcích podíl na zisku, neboť momentálně jde veškerý zisk provozovateli a prodejcům.  

Jan Holpuch (ODS)

Trhy se mi líbí, prostor pro zlepšování tu je.

Rezervy vidím v kulturním programu, nemůžu se ubránit pocitu, že před třeba osmi lety byl ze strany organizátorů připravován o poznání velkoryseji. Při porovnání s konkurencí v Rakousku a Německu je stále patrný kvalitativní rozdíl i třeba co se týká vybavení stánků.

Za podstatný ovšem vidím režim fungování. Trhy mají advent v Olomouci obohatit, nikoliv omezit. Je proto na čase důkladně přehodnotit dispozici a pravidla tak, aby stránky neomezovaly současné prodejce v kamenných obchodech.

Jinak se už na trhy moc těším, přece jenom přituhuje.

David Helcel (ProOlomouc)

Kulturní úroveň olomouckých vánočních trhů je v mnoha ohledech smutná a nedůstojná. 

Zastaralé prodejní stánky, neestetické bufetové stolky, plechové unimobuňky coby veřejné záchody, přeplněné a špinavé odpadkové koše, černé plastové kontejnery, nepořádek a umaštěná dlažba, neekologické plastové kelímky, fádní střední proud na úkor vánoční hudby. Průmyslové zábrany kolem Trojice, Mariánského sloupu a barokních kašen památky spíše hyzdí a ohrožují, než aby je chránily, Dolní náměstí okupuje nevzhledná konstrukce kluziště – černá stavba, kterou Ministerstvo kultury opakovaně odmítá a magistrátní památkáři vytrvale posvěcují. Tolik krátká vizitka provozovatele vánočních trhů - společnosti Kulturní Olomouc. 

Celkový dojem naštěstí zachraňuje jedinečná barokní kulisa a duchovní atmosféra Horního i Dolního náměstí.

Jedním z mála plusů trhů je stálá přítomnost městské policie – motoristé tak jsou nuceni v pěší zóně jet opravdu dvacítkou podle předpisů, nikoli svou obvyklou padesátkou.

Komise městské části dlouhodobě volá po nápravě, avšak vedení města neposlouchá a raději se ohání údajně vysokou návštěvností trhů, jež má činit několik desítek tisíc lidí. I v tomto směru je však stále co zlepšovat: například v mnohem menší Opavě zhlédlo rozsvěcování vánočního stromu na 28 tisíc lidí … a kdybychom chtěli mířit hodně vysoko: advent v Norimberku navštěvují 2 miliony lidí.

Ovšem všeho do času. Letos to ještě musíme vydržet, ale již příští rok by nová smlouva a nový provozovatel měli přinést důstojnou vánoční akci, která bude ozdobou Olomouce. Pořádné kluziště na Tržnici, slavnostní korzo se stánky přes Dolní na Horní náměstí, program ve svátečním duchu … A ještě něco - úspěšný tvarůžkový festival organizuje samo město - co kdyby se magistrát pustil i do vánočních trhů? Kulturní úroveň a nemalý zisk v městské pokladně – nestálo by to za úvahu? 

Michal Giacintov (KDU-ČSL)

Na dotaz redakce neodpověděl.

 

 

 

Martin Jirotka (SPD a SPOZ)

Na dotaz redakce neodpověděl.

 

 

 

 

 

Autoři | Foto Jarmila Kráčmarová

Štítky vánoční trhy, politická korida, vánoce

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.