pondělí 29. dubna 2024 Robert

Příprava kandidátek do voleb v Olomouckém kraji je teprve na začátku, lídři většinou ještě nejsou známí

Politické strany a hnutí v Olomouckém kraji začínají připravovat kandidátní listiny pro krajské volby, které budou příští rok na podzim. První kandidátky včetně jmen lídrů by veřejnosti mohly být představeny v závěru letošního roku.

Na samém začátku je výběr kandidátů v hnutí ANO, které v posledních krajských volbách v Olomouckém kraji zvítězilo. „Zatím se v našich místních organizacích lidé mezi sebou domlouvají, jaké by měli oni zástupce," řekl krajský předseda ANO a hejtman Ladislav Okleštěk.

Navržené kandidáty budou postupně posuzovat místní a oblastní sněmy i krajský sněm ANO. Kandidátku poté musí ještě posvětit předsednictvo a celostátní výbor ANO. Okleštěk odhadl, že o podobě kandidátky ANO pro krajské volby by mohlo být rozhodnuto do konce února.

Na podzim zahájí přípravu kandidátek pro krajské volby ČSSD. Krajský předseda sociálních demokratů Jiří Zemánek řekl, že okresní konference začnou o kandidátkách jednat od poloviny listopadu. „Připravíme si základní kontury pro krajskou konferenci, která by měla být v lednu. Tam by mělo padnout konečné rozhodnutí. Jsme zatím na začátku a zvažujeme všechny možné varianty," uvedl Zemánek

O hlasy voličů se příští rok v krajských volbách v Olomouckém kraji bude opět ucházet Koalice pro Olomoucký kraj, kterou vytvoří KDU-ČSL, Strana zelených a TOP 09. Do konce listopadu budou své kandidáty nominovat TOP 09 a zelení. V sobotu 7. prosince bude mít nominační konferenci KDU-ČSL. „Kandidátku chceme uzavřít do poloviny prosince," řekl předseda KDU-ČSL Olomouckého kraje Ivo Slavotínek.

Na krajské volby se už připravuje ODS. „Dne 10. prosince máme regionální sněm. Na tomto sněmu zvolíme za Olomouc lídra do krajských voleb," řekl krajský šéf ODS Michal Zácha.

Na začátku má přípravu kandidátek také KSČM. „V tuto chvíli teprve probíhají výroční členské schůze, které navrhují okresním konferencím kandidáty. Kandidátní listina bude definitivně známa na začátku února, kdy o ní bude rozhodovat krajská konference," řekl místopředseda krajského výboru KSČM Olomouckého kraje Ludvík Šulda.

Olomoucké hnutí ProOlomouc podle předsedy Tomáše Pejpka jedná s různými stranami o případné spolupráci v krajských volbách. „Žádné rozhodnutí zatím nepadlo," uvedl Pejpek. V posledních volbách ProOlomouc spojilo síly s hnutím Starostové a nezávislí.

Krajské volby v Olomouckém kraji v roce 2016 vyhrálo s velkým náskokem hnutí ANO před sociální demokracií a komunisty. Krajskou koalici vítězné ANO vytvořilo s ČSSD a ODS. V pětapadesátičlenném zastupitelstvu zastupitelstvu Olomouckého kraje má ANO 16 křesel, druhá ČSSD devět a KSČM sedm. Koalice pro Olomoucký kraj získala sedm mandátů. Šesti zastupiteli disponuje hnutí Starostové pro Olomoucký kraj. Po pěti křeslech získaly ODS a koalice SPD-SPO. Předchozí čtyři roky v Olomouckém kraji vládla ČSSD s KSČM.

Autoři | Foto Budějcká Drbna

Štítky volby, kraje, Olomoucký kraj, kandidátky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.