čtvrtek 2. května 2024 Zikmund

Přerov má příští rok hospodařit přibližně s jedenáctimilionovým přebytkem

Se zhruba jedenáctimilionovým přebytkem má příští rok hospodařit Přerov. Návrh rozpočtu na rok 2020 počítá s růstem příjmů města z letošních 918 milionů korun na 966 milionů korun při současném zvýšení výdajů na 955 milionů z 891 milionů korun ve schváleném rozpočtu na letošní rok.

Příjmy Přerova i příští rok posílí hlavně daňové výnosy. „Vzhledem k tomu, že ekonomika přes mírné zpomalení vykazuje i nadále růst, jsou daňové příjmy rozpočtovány na úrovni 740,4 milionu korun. Oproti schválenému rozpočtu na rok 2019 se jedná o nárůst o 33,4 milionu korun, tady o 4,7 procenta," stojí v předkládací zprávě pro zastupitele.

Nedaňové příjmy jsou v návrhu rozpočtu Přerova na příští rok meziročně vyšší o 9,8 milionu korun a obnáší 130,8 milionu korun. Vzrostly i díky příjmům města z pokut uložených řidičům za překročenou rychlost v některých místních částech, kde byly instalovány nové radary.

Výdaje Přerova mají příští rok obnášet přibližně 955 milionů korun, z toho na větší investice připadá téměř 142 milionů korun. Mezi největší chystané investiční projekty patří rekonstrukce elektroinstalace v základní škole Trávník za 16 milionů korun či demolice bývalé ubytovny Chemik v ulici Velké Novosady za 14,7 milionu Kč.

Schválený rozpočet Přerova na letošní rok je postavený na příjmech 918 milionů korun a výdajích 891 milionů korun, takže kladné saldo činí 27 milionů. Příjmová část je meziročně vyšší o 33,4 milionu korun, podle zástupců města se na tom podepsaly zvýšení daňových příjmů, ale například i příjem z nových radarů na území města.

Loni hospodaření Přerova skončilo přebytkem bezmála 50 milionů korun. Schválený rozpočet města na rok 2018 původně počítal s příjmy 842 milionů korun a výdaji 815 milionů korun. Příjmy města ale byly hlavně díky růstu daňových výnosů nakonec výrazně vyšší, a to i ve srovnání s později upraveným rozpočtem.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky hospodářství, správa, rozpočet, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.