čtvrtek 2. května 2024 Zikmund

Olomouckému kraji příští rok vzrostou příjmy na 6,1 miliard, výdaje ale budou o 94 milionů vyšší

S konsolidovanými příjmy 6,096 miliardy korun a výdaji 6,19 miliardy korun bude příští rok hospodařit Olomoucký kraj. Schodek 94 milionů korun hejtmanství pokryje finančním zůstatkem z letoška. Rozpočet dnes schválilo krajské zastupitelstvo. Konsolidované příjmy Olomouckého kraje mají příští rok ve srovnání se schváleným rozpočtem na letošní rok vzrůst o deset procent a výdaje o 5,4 procenta.

Hlavní část příjmů Olomouckého kraje tradičně tvoří daňové výnosy, které se v roce 2020 mají meziročně zvýšit o osm procent na 5,461 miliardy korun. Odhad daňových výnosů hejtmanství opřelo o vývoj daňových příjmů v letošním roce i predikci ministerstva financí. Hejtmanům náměstek Jiří Zemánek (ČSSD) dnes zastupitelům řekl, že růst daňových výnosů příští rok už nebude tak dynamický jako letos. Rozpočet na letošní rok počítal se zvýšením těchto příjmů bezmála o 14 procent. „Budeme se muset držet více při zdi," podotkl Zemánek.

Předseda opoziční Koalice pro Olomoucký kraj Ivo Slavotínek (KDU-ČSL) upozornil, že odhad daňových příjmů krajského rozpočtu na příští rok je opřen o říjnovou prognózu ministerstva financí, přičemž listopadová už nemá tak optimistické vyznění. „Máme obavu, že takové číslo (daňových příjmů kraje) není příští rok reálné," řekl Slavotínek.

Podstatná část výdajů krajského rozpočtu příští rok připadne na investice, jejichž celková hodnota se ale meziročně sníží o 18,6 procenta na 1,178 miliardy korun. Slavotínek upozornil, že v době růstu daňových příjmů hejtmanství plánuje snížit investice. „Myslím, že to není dobrý signál rozpočtu," dodal.

Výdaje odborů hejtmanství v roce 2020 vzrostou o 3,5 procenta na 961,6 milionu korun. Příspěvkové organizace obdrží z krajského rozpočtu 3,385 miliardy korun, což je o 15 procent více než letos. Nejvíce peněz připadne na dopravní obslužnost. Letos na její zajištění kraj vyčlenil 1,181 miliardy korun a příští rok to bude 1,44 miliardy korun. „Vyplývá to z nových smluv a valorizací stávajících smluv v rámci autobusové dopravy," řekl hejtmanův náměstek Jan Zahradníček (ANO).

Schválený rozpočet počítá s růstem mzdových nákladů příspěvkových organizací o 18,7 procenta na 867,8 milionu korun. Finanční částka určená na dotační programy se má zvýšit z letošních 502 milionů korun na 631 milionů korun, tedy o 26 procent.

V letech 2006 až 2014 Olomoucký kraj kumuloval úvěry 4,6 miliardy korun na opravy silnic a další investice spolufinancované z fondů EU. Zadlužení kraje bylo tehdy podle údajů ministerstva financí nejvyšší v zemi. V následujících letech se dluh postupně snížil. V závěru loňského října zadluženost Olomouckého kraje činila 3,764 miliardy korun a do konce letošního října se snížila na 3,588 miliardy korun.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky hospodářství, správa, rozpočet, Olomoucký, ekonomika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.