neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Investiční plán vlády počítá v Olomouckém kraji s projekty za více než devadesát miliard korun

S projekty v celkové hodnotě 91,9 miliardy korun počítá v Olomouckém kraji Národní investiční plán do roku 2050, který dnes zveřejnila vláda. Hlavní část plánovaných investic je v Olomouckém kraji zaměřena na modernizaci a rozvoj dopravní infrastruktury. Menší část projektů pak připadá na zdravotnictví, sportovní infrastrukturu či kulturu.

Autoři investičního plánu upozorňují na to, že seznam investic se bude postupně upravovat a zpřesňovat, jelikož potřeba veřejných investic významně převyšuje finanční možnosti i absorpční kapacitu ČR. V současnosti je kolem 77 procent investic v plánu určeno pro dopravu. Ze shromážděných investic by měly být v budoucnu vybrány projekty, které budou označeny za strategické.

Ministerstvo dopravy navrhuje v Olomouckém kraji uvést v příštích třiceti letech v život projekty dohromady za 64,6 miliardy korun. Největším záměrem investičního plánu v tomto regionu je stavba dálnice D35 v úseku Staré Město-Mohelnice, která má začít v roce 2023 a stát 17,3 miliardy korun. Po dokončení se stane severní alternativou pro dopravní spojení Čech a Moravy k dálnici D1.

Na seznamu plánovaných dopravních staveb je i východní obchvat Olomouce za devět miliard korun a termínem zahájení v roce 2024 či dálnice D55 spojující Olomouc s Přerovem, která má v kolonce nákladů uvedenu částku 5,9 miliardy korun. Stavba by mohla být zahájena v roce 2023.

Investiční plán v Olomouckém kraji v příštích letech počítá i s dokončením elektrizace železniční trati z Olomouce do Šumperka, dokončením dálnice D1 u Přerova či opravou několika železničních nádraží.

Seznam investic ministerstva zdravotnictví obsahuje několik projektů ve Fakultní nemocnici Olomouc za 4,8 miliardy korun. Mezi nimi je například rekonstrukce budovy Franze Josefa, novostavba pavilonu hemato-onkologické kliniky, rekonstrukce kliniky plicních nemocí a tuberkulózy a kliniky onkologické. Plán počítá také se stavbou parkovacího domu ve FN Olomouc a modernizací transfuzního oddělení.

Ministerstvo zemědělství na investiční plán v Olomouckém kraji zařadilo vodní dílo Skalička na Přerovsku, které má stát zhruba pět miliard korun. Ministerstvo vnitra chce v roce 2023 začít v Prostějově stavět novou požární stanici za 250 milionů korun. Ministerstvo kultury na seznam dalo dlouho plánovanou novostavbu Středoevropského fóra v Olomouci za bezmála 600 milionů korun či rekonstrukci několika historických budov ve Velkých Losinách na Šumpersku za 290 milionů korun.

V kategorii investic zaměřených na sportovní infrastrukturu v Olomouckém kraji dominuje nová multifunkční sportovní hala v Olomouci za 850 milionů korun a nové zimní stadiony v Jeseníku, Hranicích, Zábřehu a Litovli. Každý z nich má stát 100 milionů korun.

Jedničkou mezi plánovanými městskými investicemi v celkové hodnotě 6,1 miliardy korun je nové depo Dopravního podniku města Olomouce za 1,5 miliardy korun, které by se mělo začít stavět v roce 2022.

Na seznamu krajským investic za celkem 8,4 miliardy korun pak zaujímá první pozici projekt vybudování nové centrální budovy Vědecké knihovny v Olomouci, který má stát miliardu korun a stavět se má začít v roce 2028. Investiční plán obsahuje i sídlo krajského úřadu za miliardu korun. U této investice ale nejsou uvedeny další podr7obností. Kraj chce také investovat stovky milionů korun do opravy několik silnic II. a III. třídy, které mu patří.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky hospodářství, správa, investice, vláda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.