neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Proti Babišovi protestovala i města v Olomouckém kraji. Ve čtvrtek se bude demonstrovat také v Olomouci a dalších 12 krajských městech

V okresních městech Olomouckého kraje, ale i v menších městech regionu se v pondělí přidali někteří obyvatelé k protestu za odstoupení premiéra Andreje Babiše (ANO). Akce svolal spolek Milion chvilek. Konaly se například v Prostějově, v Přerově, Jeseníku ale i ve Šternberku. V Přerově se konala na stejném místě jako vánoční akce pro děti, pořádaná za generální podpory někdejší Babišovy skupiny Agrofert. Ve čtvrtek 19. prosince jsou plánované demonstrace ve 13 krajských městech. V Olomouci začíná v 17 hodin před krajským úřadem.  

V Přerově se demonstrace uskutečnila od 17 hodin na náměstí Přerovského povstání. O hodinu dříve začala na stejném místě akce s názvem Andělské vánoce s multimediálním kamionem, kterou zaštiťovala skupina Agrofert a řada dalších firem spadajících do tohoto holdingu. Zhruba o dvě desítky metrů dál se sešlo odhadem padesát demonstrantů, jejich proslov však kvůli vánoční akci téměř nebylo slyšet.

V Prostějově se protest odehrál v 18 hodin na náměstí E. Husserla pod sochou Jiřího Wolkera. Sešlo se asi sto lidí, s sebou měli transparenty, české vlajky i vlajku Evropské unie. Ke slovu se dostala zhruba desítka lidí, shromáždění ukončila po hodině státní hymna.

Demonstrovalo se i ve Šternberku na Hlavním náměstí, kam dorazilo sedmdesát protestujících. „Ve Šternberku jsme začali hned od prvních akcí, které začaly na jaře v letošním roce. Když je to vyhlášeno, scházíme se pravidelně a soustavně,“ řekl pořadatel Michal Kalhous. Demonstrace byla nahlášena také v Jeseníku, a to na Masarykově náměstí.

Protestní akce za odstoupení Andreje Babiše, které svolal spolek Milion chvilek, se konaly po celé zemi s výjimkou Prahy a krajských měst. V úterý večer se lidé znovu sešli v Praze a ve čtvrtek se demonstrace přesunou do 13 krajských měst. Spolek Milion chvilek a jeho příznivci už řadu měsíců požadují na demonstracích i formou petic demisi premiéra či zastavení státních zakázek a dotací pro holding Agrofert. Uvádějí také, že hájí nezávislost justice i médií. Tvrdí, že Česko nemá mít v čele vlády politika, který je podle nich ve střetu zájmů a stále čelí trestnímu stíhání kvůli kauze Čapí hnízdo. Babiš respektuje právo lidí demonstrovat, odstoupit nehodlá. Všechna obvinění odmítá.

V Olomouci se ve čtvrtek demonstrace koná od 17 hodin před olomouckým krajským úřadem. „Mám pevné předsevzetí neprotahovat příliš projevy. Politici nejsou zváni, plánuji především rekapitulaci základních faktů kolem problémů premiéra a také informování o našich aktivitách na obranu orné půdy u Hněvotína,“ uvedl na sociálních sítích pořadatel Vladislav Raclavský. Demonstranty vyzval, aby si nabili telefon, neboť se o některých tématech bude hlasovat rozsvícením jejich displejů.

Autoři | Tisková zpráva | Foto Ivo Spisar

Štítky ČR, demonstrace, vláda, právo, Babiš, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.