neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Olomouc nastavila novou spolupráci s hokejovým klubem, ten od města obdrží 24 milionů

Olomoučtí městští zastupitelé dnes rozhodli o novém způsobu podpory hokejového klubu HC Olomouc ve čtyřech dohodách. Spolupráci si pochvalují například primátor Mirek Žbánek s náměstky, nebo trenér hokejistů Jan Tomajko. Opozice dvě ze smluv kritizuje.

Podpora hokeje v Olomouci funguje od extraligy po mládež. „Déle než rok vyjednávalo vedení města prostřednictvím pracovních skupin, ve kterých byla zastoupena i opozice, o podpoře hokeje v Olomouci, ale i o provozu zimního stadionu. Z dohody mám upřímnou radost,“ reagoval primátor Mirek Žbánek (ANO). Podle něj je důležité, že existuje hokejový klub, který má přídomek Olomouc a ví o něm lidé po celé republice.

Smlouvy do Zastupitelstva města Olomouce předkládala náměstkyně primátora Markéta Záleská (ODS). Zastupitelé dostali pro informaci k dispozici i smlouvy, které jsou v kompetenci městské rady. „Je to proto, že jde o provázaný balík a vše v něm spolu souvisí. Navíc připojujeme i vyjádření Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, který tento postup prověřil,“ podotkla náměstkyně Záleská.  Smlouvy jsou čtyři: nájemní o provozu zimního stadionu, smlouva o narovnání, dotační smlouva a smlouva o reklamě.

„Základ pro možnost takového postupu byl položen již v minulosti, kdy zastupitelé odsouhlasili nákup souboru majetku od soukromého vlastníka. Tento majetek tvoří technologické srdce zimního stadionu a bez něj by jeho provoz vůbec nebyl dnes možný,“ připomněl náměstek primátora Martin Major (ODS).

Celou situaci na zastupitelstvu komentoval i radní Milan Feranec (ANO). „Nikdo nás nemůže vinit z toho, že děláme něco bokem. Zvláště u smlouvy o reklamě to nebyla jednoduchá debata. Ale nakonec jsme dospěli ke smysluplnému využití i zapojení hokejistů do projektu Město fandí, kde jsou vzorem pro mládež,“ řekl radní Feranec.

Nesouhlasně však reagovala opozice. Politici z hnutí ProOlomouc většinově podpořili smlouvu u provozu a o narovnání. Zásadní výhrady však měli ke zbylým dohodám. „V balíčku smluv byla ovšem i smlouva na reklamu a propagaci pro Olomouc společností HCO, která bude stát městský rozpočet každoročně dalších 9 milionů korun. Tuto smlouvu schvaluje rada města. Se smlouvou zásadně nesouhlasíme - v situaci, kdy si bereme nový velký úvěr a prodáváme majetek, město na neefektivní reklamu v takovém objemu, která je ve skutečnosti podporou hokejového klubu, prostě nemá,“ argumentuje hnutí na svém facebookovém profilu.

„HC Olomouc je obyčejný podnikatelský subjekt,” říká zastupitel Marek Zelenka (STAN), „jen s tou výjimkou, že jej na úkor důležitějších chodníků, cyklostezek, bezdomovců a oprav štědře dotujeme. Olomoucký klub si za ta léta už patrně zvykl na svého generálního sponzora – olomouckého daňového poplatníka.“

Podobně se vyjadřuje i pirátský koaliční partner Starostů. „Sport a politika jsou v Olomouci prorostlé jak bůček špekem - HCO bude nadále provozovat zimní stadion za vydatné finanční podpory města. Však za to mají radní jistě VIP permice na celý rok,“ glosuje celou situaci na svém facebookovém profilu Hynek Melichar (Piráti).

Spolumajitel HC Olomouc a trenér Jan Tomajko ale uvedl, že pro hokejový klub je podpora města zásadní. „Jsme rádi, že byla vůle řešit situaci souborem smluv. Vím, že obě strany udělaly maximum. Vrcholový sport bez podpory města nemůže existovat. Věřím, že to budeme Olomouci vracet a dělat jí dobrou reklamu,“ řekl.

HC Olomouc má z dřívější doby vůči městu závazky, které vznikly v minulých letech. Jednalo se o nájem haly, stojů, pozemků i zařízení. HCO ale například ledovou plochu využíval pro A tým jen z necelých sedmi procent, jinak ji využívaly jiné nebo nekomerční subjekty. Nicméně se klub ve smlouvě o narovnání zavázal uhradit městu dlužných 3,9 milionu korun v postupných splátkách.

Nově bude hokejový klub platit každoročně také jeden milion korun jako nájemné za zimní stadion – velkou halu s příslušenstvím. Malá hala je z této smlouvy vyňata a povinností je i pětinová multifunkčnost pro jiné typy sportovních aktivit.

Město, které je vlastníkem stadionu, bude hradit nutné náklady spojené s provozem tohoto zařízení a současně stanovilo horní míru těchto nákladů ve výši 15 milionů ročně.  „Účelem je zajištění řádné správy, provozu, údržby a oprav zimního stadionu, a to za účelem provozování profesionálního klubu ledního hokeje v Olomouci, zajištění všech činností nezbytných pro rozvoj ledního hokeje ve všech mládežnických kategoriích v Olomouci, dále zajištění podmínek potřebných pro realizaci bruslení veřejnosti v prostorách zimního stadionu, rozvoje dalších sportů a sportovních oddílů, zejména oddílu krasobruslení, oddílu parahokeje a in-line hokeje. Cílem je rovněž vytvoření podmínek pro pořádání kulturních a společenských akcí a uměleckých vystoupení,“ píše se ve smlouvě.

Dále město uzavřelo také smlouvu o marketingové spolupráci s hokejovým klubem v hodnotě devíti milionů korun ročně. „Reklamní plnění poskytnuté hokejisty má přitom větší hodnotu. Peníze nejsou jen za loga na dresech a mantinelech, ale i za vysílání reklamních spotů v případě televizních přenosů a dalším mediálním plnění,“ stojí v oficiální tiskové zprávě města.

Veškeré vztahy mezi subjekty jsou nyní zasmluvněny do konce hokejové sezony 2024/25. „Hokej se v Olomouci řeší deset let a byl jako horký brambor. Snažili jsme se řešit všechny problémy komplexně a nastavit fungování celého systému,“ komentovala situaci náměstkyně Markéta Záleská.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michaela Valsová

Štítky hokej, Olomouc, HC Olomouc, zastupitelstvo, podpora, spolupráce, opozice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.