úterý 14. května 2024 Bonifác

FOTO, VIDEO: Lidovci si zvolili nového předsedu. Výborného v čele nahradí Jurečka

Lidovci si po deseti měsících zvolila nového předsedu. Na mimořádném sobotním sjezdu v pražském Ambassadoru jím byl zvolen Marian Jurečka. Ten ve vedení strany nahradil Marka Výborného, který pozici opustil na vlastní žádost z rodinných důvodů. V předsednické volbě měl Jurečka dva protikandidáty.

"Naším úkolem je vystoupit z davu opozice. Jedině pak si nás lidé všimnou a budou náš volit," řekl dnes Marian Jurečka. Zároveň požádal, aby KDU-ČSL byla populární, nikoliv populistickou stranou. "Nabídněme lidem dobrá a chytrá řešení, která usnadní život, nabídněme lepší budoucnost. Osud KDU-ČSL mi není lhostejný, jsem srdcař," dodal.

Na předsednický post delegáti navrhli dohromady šest kandidátů. Europoslanec Tomáš Zdechovský se však nominace vzdal, podobně jako poslanec Jiří Mihola a dosavadní místopředseda strany Štěpán Matek. Delegáti se tak v sobotu dopoledne rozhodovali mezi předsedou lidoveckých poslanců a stranickým místopředsedou Janem Bartoškem, poslancem a bývalým ministrem zemědělství Marianem Jurečkou a Janem Horníčkem z královéhradecké stranické organizace.

Táta je víc než rodina

S předsednickou pozicí se rozloučil Marek Výborný, který ve svém proslovu poděkoval manželce a celé rodině. „Táta je více než předseda a rodina je víc než politika. Není to jen klišé. Proto jsem musel požádat o volbu nového předsedy. Opět se ukázalo, že lidovci, jako správná rodina, se umí semknout a vzájemně podržet,“ shrnul Marek Výborný a zároveň vyburcoval k větší aktivitě: „Musíme jít mezi lidi, na náměstí, do ulic, do škol, do firem. Jedině tak dokážeme přesvědčit naše potenciální voliče.“

Výborný zároveň zkritizoval nadměrnou byrokracii a složitost sociálního systém. „Jsme země, kde se v sociálním systému neorientuje ani sama ministryně. Pozorně vnímejme hlas společnosti. Lidé mají po krk koblih. Lidé chtějí vidět světlo na konci tunelu, vnímat naději,“ řekl ve svém proslovu, po kterém sklidil potlesk ve stoje od celého sálu.

Pithart vyzval k porážce Babiše

Sobotní mimořádný sjezd zahájilo téměř 400 delegátů minutou ticha, kterou uctili památku všech zemřelých členů KDU-ČSL, Markéty Výborné a Jaroslava Kubery. Bouřlivým potleskem poté celý sál přivítal hosta Petra Pitharta. Ten zdůraznil, že je zapotřebí společně s ostatními demokratickými stranami porazit ve volbách „podnikatele ve střetu zájmu“.  

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky ČR, KDU-ČSL, Výborný, sjezd, Jurečka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.