sobota 4. května 2024 Květoslav

Kauze Vidkun u soudu pokračuje. Vypovídal bývalý šéf kriminální policie

Vazby s bývalým náměstkem krajské policie Karlem Kadlecem i vlivným podnikatelem Ivanem Kyselým, kteří čelí obžalobě v korupční kauze Vidkun, připustil dnes u olomouckého soudu v několikahodinové výpovědi bývalý ředitel Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování (SKPV) Milan Pospíšek. Setkal se s nimi několikrát i na osobních schůzkách, vynášení informací ze spisů však popřel. Bývalý šéf se sám stal aktérem kauzy, byl kvůli ní vyslýchán, jeho jméno se objevuje v odposleších. Kvůli Vidkunu nakonec odešel od policie.

Pospíšek znal Kadlece ze své funkce vedoucího SKPV v Šumperku. S Kyselým ho Kadlec seznámil na schůzce ve Vésce u Olomouce. Schůzky se rovněž zúčastnil bývalý ministr vnitra za ODS Ivan Langer. „Byli jsme seznámeni, bavili jsme se o tenise, to bylo vše. Na nadcházejících dvou nebo třech schůzkách jsme neřešili žádné personálie," uvedl Pospíšek. Později kontakt s Kyselým zprostředkoval kvůli pracovním záležitostem také svému tchánovi. U soudu však popřel, že by Kyselý po něm žádal nějaké informace z trestních spisů či se snažil cokoliv ovlivnit.

U soudu dnes vyšlo najevo, že Pospíšek měl kontakt na Kyselého uložený pod jménem Libuška. Tvrdil, že ve svém služebním telefonu měl kontakty vždy přiřazené ke jménu a příjmení dotyčného, proč tomu bylo v tomto případě jinak, nedokázal vysvětlit.

Kadlece žalobce viní, že vynášel podnikateli Kyselému informace z devíti trestních spisů a nechal se jím instruovat, jaké kroky má v těchto případech podnikat. Bývalý ředitel kriminální policie soudci řekl, s tehdejším olomouckým policejním náměstkem mluvil i o některých kauzách, které byly podle žalobců ovlivňovány. Podle Pospíška to však bylo pouze z pracovní pozice. Týkalo se to například otázky evropských dotací v kauze pojmenované Králík, která zasahuje do Šumperka, kde před tím Pospíšek působil, ale i dotací ohledně HC Olomouc či lustrací jeho partnerky. Popřel přitom, že by trestní spisy s kýmkoliv z obžalovaných rozebíral.

Pospíška při jeho schůzkách i komunikaci s obžalovanými sledovali policisté; korupční kauza Vidkun, která řeší klientelistické vazby mezi policisty, politiky a podnikateli, stojí totiž důkazně především na odposleších a sledování jednotlivců. Například jen Kadlec s Kyselým měli od července 2014 do září 2015 nejméně 45 schůzek, na kterých podle žalobců kauzy ale třeba i personální obsazení vysokých policejních funkcí řešili. Obžalovaní v odposleších Pospíška označovali za jejich člověka.

Vidkun olomoucký krajský soud rozebírá třetí týden. V kauze, kde je kromě Kyselého a Kadlece obžalován také tehdejší šéf hospodářské kriminálky Radek Petrůj a bývalý hejtman za ČSSD Jiří Rozbořil, dosud jako jediný nevypovídal podnikatel Kyselý. Také dnes se omluvil z jednání kvůli svému zdravotnímu stavu.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, soud, správa, policie, korupce, Vidkun, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.