pondělí 29. dubna 2024 Robert

Jedno kolo výslechů končí. V kauze Vidkun teď přijdou na řadu politici

Výslechem brněnského žalobce, policisty i zástupců společnosti Hopr Trade ukončil včera olomoucký krajský soud další kolo výslechů svědků v korupční kauze Vidkun. Případem, který podle žalobce odkrývá klientelistické vazby mezi policisty, podnikateli a politiky, se bude znovu soud zabývat od 23. března.

Předvoláni jsou olomoučtí politici, jako je krajský šéf ČSSD a poslanec Jiří Zemánek nebo náměstek primátora Martin Major z ODS. Soud se bude zabývat jednotlivými případy kauzy. „Dosud u hlavního líčení vystupovali svědci, kteří popisovali vztahy na krajském policejním ředitelství nebo na místní složce GIBS. Příští čtyři dny budou voláni svědci ke konkrétním jednotlivým kauzám, které jsou předmětem obžaloby,“ řekl soudce Martin Lýsek.

Poslední den druhého kola výslechů svědků se týkal znovu případu označovaného jako Králík a podezření z dotačního podvodu kvůli stavbě kanalizace v Kostelci na Hané. Případ je součástí kauzy Vidkun. Podle žalobce krajský náměstek Karel Kadlec informace z tohoto spisu poskytoval podnikateli Ivanu Kyselému a šéfovi krajské hospodářské kriminálky Radkovi Petrůjovi následně ukládal, aby zajistil vydání rozhodnutí o zahájení trestního stíhání. Oba tehdejší policisté to však popírají.

O tom, jak bylo se spisem nakládáno, vypovídal včera před soudem dozorující žalobce Petr Mazálek i šéf šumperské hospodářské kriminálky Radomil Cikryt. Spis Králík původně ležel u nich, Petrůj si ho však vyžádal na kraj. „Sklapli jsme podpatky a spis jsme předali. Byli jsme proti, připadalo mi to divný. Ale pokud to zapadalo do jiné věci, byl to normální postup,“ podotkl Cikryt. Na případu poté postupně pracovali dva krajští vyšetřovatelé, oba i přes nesouhlasný názor náměstka Kadlece dospěli k názoru, že se trestný čin neprokázal a případ byl odložen.

Vypovídali i zástupci společnosti Hopr Trade, která měla problémy kvůli vratkám DPH. Již dříve byli vyslýchání kvůli úniku informací a kvůli tomu, že dopředu věděli o domovních prohlídkách ve firmě. U soudu to popřeli a popsali svá setkávání s detektivem ÚOOZ Jiřím Komárkem, který se prý od nich snažil zjistit informace o napojení na Ivana Langera, jehož advokátní služby využívali, či na policisty z kraje. Podle Kadlece to svědčí o tom, že si detektiv úřední záznamy k zahájení této kauzy zcela vymyslel.

Kauza Vidkun, ve které jsou obžalovaní kromě Kyselého, Kadlece a Petrůje také bývalý hejtman za ČSSD Jiří Rozbořil, pokračuje od 23. do 26. března. Kromě politiků budou vypovídat úředníci olomouckého magistrátu, zástupci klubu HC Olomouc včetně generálního manažera Erika Fürsta. Vypovídat by měli i dozorující žalobci případů, které postihuje kauza Vidkun. Jako jediný dosud nevypovídal podnikatel Kyselý. Také v tomto týdnu se omluvil z jednání kvůli svému zdravotnímu stavu. Vypovídat by mohl při dalším líčení, pokud k jednání dorazí.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, soud, správa, policie, korupce, Vidkun, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.