sobota 4. května 2024 Květoslav

Olomoucký kraj letos čeká osmisetmilionový propad příjmů

Příjmy Olomouckého kraje by letos kvůli dopadům epidemie koronaviru na tuzemskou ekonomiku a výběr daní mohly klesnout zhruba o 800 milionů korun, možná až o miliardu. Novinářům to dnes řekl hejtmanův náměstek Jiří Zemánek. Hejtmanství kvůli propadu příjmů zatím nemuselo rušit žádné velké investice, úspory a rezervy našlo jinde.

Schválený rozpočet Olomouckého kraje na letošní rok počítá s konsolidovanými příjmy 6,096 miliardy korun a výdaji 6,19 miliardy korun. Hlavní část příjmů tradičně tvoří daňové výnosy, které se letos podle původního odhadu měly meziročně zvýšit o osm procent na 5,461 miliardy korun. Kvůli negativnímu vlivu epidemie koronaviru na českou ekonomiku budou skutečné daňové příjmy kraje ale nižší.

Zemánek ČTK řekl, že do května výpadek příjmů kraje činil 149 milionů korun. „Domnívám se, že propočty ministerstva financí mohou odpovídat realitě, na druhou stranu pořád předpokládám, že pokud nenastane druhá vlna, tak ekonomika poměrně rychle zrestartuje,“ uvedl Zemánek, podle kterého by výpadek příjmů kraje nakonec nemusel dosáhnout 800 a více milionů korun.

Hejtmanství je podle Zemánka připraveno na výpadek letošních příjmů v intervalu od zhruba 500 milionů korun do 800 milionů korun. Olomoucký kraj už většinu z loňského zůstatku na svých bankovních účtech v celkové výši 306 milionu korun ponechal jako rezervu. Na tento účel má hejtmanství v záloze 237,3 milionu korun, dalších 15 milionů korun obnáší finanční rezerva krajské rady.

Krajský úřad podle Zemánka zatím nebude muset škrtat investice ani omezovat dotační programy. Splátky předchozích úvěrů už podle něj výrazně klesají. „Když si bude muset kraj především na udržení investic nějaké prostředky půjčit, tak si myslím, že to bude racionální a v konečném efektu se nám to vrátí,“ podotkl Zemánek.

Hejtmanství dosud našlo úspory 40 milionů korun v provozních výdajích, které by neměly mít vliv na fungování úřadu. „Udělali jsme si první průzkum na našich příspěvkových organizacích, kde víme, že teoreticky tam můžeme sáhnout, kdyby byla nouze nejvyšší. Myslím si ale, že k tomu nebude muset dojít,“ dodal Zemánek.

Autoři | Foto www.olkraj.cz

Štítky ČR, správa, hospodářství, koronavirus, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.