čtvrtek 2. května 2024 Zikmund

Volební kampaň v Olomouckém kraji bude kvůli pandemii kratší. Začne v září

Kratší a podstatně méně nákladná bude letos kampaň do podzimních krajských voleb v Olomouckém kraji. Její podobu ovlivní současná pandemie koronaviru. Strany mají již většinou kandidátky hotové, s kampaní však většinou začnou až v září. Voliče budou oslovovat hlavně přes sociální sítě či osobním kontaktem. Mezi hlavními volebními tématy se bude objevovat sucho či zaměstnanost.

S méně intenzivnější kampaní počítá například hnutí ANO, které do voleb povede dosavadní hejtman Ladislav Okleštěk. Kandidátku má hnutí schválenou již od února. „Kampaň bude určitě pozdější a nebude tak intenzivní. Osobně nejvíce sázím na kontaktní kampaň, bohužel nyní doba nepřeje větším setkáním. Kampaň podle mě bude směřovat až do závěru předvolebního období, finále bude v září,“ řekl hejtman Okleštěk.

Sociální demokraté museli kvůli pandemii koronaviru zrušit na konci března krajskou konferenci, kandidátní listinu tak schválilo krajské předsednictvo. „Pandemie kampaň rozhodně zasáhla, protože za normálních okolností už by jednotlivé subjekty volby řešily. Dosud bylo naopak prioritou pečovat o zdraví lidí. Samotná kampaň, pokud se nestane nic závažného, proběhne až v září. Nedomnívám se, že o prázdninách budou mít lidé náladu řešit cokoliv jiného než své problémy,“ uvedl krajský předseda ČSSD a lídr Jiří Zemánek. Kampaň podle něj nebude ani zdaleka tak nákladná jako před čtyřmi lety. Mezi hlavní témata strany bude patřit silný kraj, sucho či zaměstnanost.

Občanští demokraté, které povede hejtmanův náměstek Dalibor Horák, si rozpočet kampaně stanovili už před koronakrizí. „Jedeme v částkách, ve kterých se pohybujeme v posledních letech. Kampaň bude nejvíce kontaktní v září, využijeme také sociální sítě a billboardy,“ řekl krajský předseda Michal Zácha. Podotkl, že hlavní témata či hesla strana teprve ladí.

Kandidátní listinu už mají i ostatní strany. Lídrem společné kandidátky Spojenci - Koalice pro Olomoucký kraj, kterou před podzimními krajskými volbami uzavřeli lidovci, TOP 09, Zelení a ProOlomouc, se stal předseda KDU-ČSL a poslanec Marian Jurečka. Mezi priority koalice patří vzdělávání, dostupná zdravotnická péče na venkově, péče o seniory či boj se suchem.

Hnutí STAN bude v podzimních krajských volbách v Olomouckém kraji kandidovat společně s Piráty. Lídrem bude zástupce STAN, olomoucký zastupitel a ředitel Správy kolejí a menz Univerzity Palackého Josef Suchánek.

Kandidátní listinu KSČM povede člen krajského zastupitelstva a bývalý hejtmanův náměstek Michal Symerský. Do krajských voleb se chce zapojit i hnutí Trikolóra; kandidátku povede poslankyně Zuzana Majerová Zahradníková.

Krajské volby v Olomouckém kraji v roce 2016 vyhrálo s velkým náskokem hnutí ANO před sociální demokracií a komunisty. Koalici vytvořilo vítězné ANO s ČSSD a ODS.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky volby, kraje, Olomoucký, kampaň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.