úterý 30. dubna 2024 Blahoslav

POLITICKÁ KORIDA: Maminkám chybí v parku veřejné WC. Jak tento nedostatek vnímají olomoučtí radní?

Před nedávnem přistála v naší redakční poště zpráva od občanky s pseudonymem Máma mele masou, která si povzdechla nad situací ohledně veřejných WC ve Olomouci. Konkrétně popsala situaci v Čechových sadech, kde jako maminka tráví čas u dětského hřiště. Nedaleko od něj stojí léta nevyužívaná a chátrající budova veřejných WC, které právě v parku chybí. Čtenářka pojala svůj blog jako otevřený dopis zastupitelům města. Oslovili jsme proto předsedy zastupitelských klubů, aby se k palčivému tématu vyjádřili.

Otázka redakce:

Mělo by se město zabývat nedostatkem veřejných WC nebo není situace podle Vás tak vážná?


Otázky byly položeny předsedovi zastupitelského klubu e-mailem 2. července v 11:00. Předsedové či jejich zástupci měli čas odpovědět do středy 8. července do 12:00.  

ČTĚTE TAKÉ: BLOG: Mámy nemají v parku mísu


Odpovědi zastupitelů nejsou redakčně upraveny a jsou řazeny podle času doručení do redakce:

Yvona Kubjátová (ČSSD)

Sama za sebe musím říci, že jsem za toto téma velmi ráda. Problémy s dostupnými veřejnými WC však netrápí jen naše krásné město. V jiných městech, a to i světových , je problém naprosto stejný. Například v Paříži rozhodně veřejné WC nenajdete, a i WC v kavárně je po schodech dolů, takže člověk na vozíku to má skutečně neřešitelné.

Pátrala jsem na internetu a po zadání veřejné WC v Olomouci mi vyběhlo 5 míst. Opisuji přesně, jak to tam bylo uvedeno: Dolní náměstí č.41, U botanické zahrady , vchod do ZOO , vlakové nádraží a autobusové nádraží. Nezjistila jsem však, jak je tato informace stará.
Sama si pamatuji veřejné WC ještě v ulici Riegrova a v podloubí, co se dnes vchází dolů do MEXXu, jen nevím, zda je to ještě ulice Pavelčákova, či už to má adresu Horní náměstí.

V odkazu mama mele masou se to týkalo parku. Osobně si myslím, že i na dětských hřištích, která jsou dnes u základních škol otevřená i pro veřejnost by takováto sociální zařízení měla rozhodně patřit k základnímu vybavení. Vždyť pořízení „mobilního“ WC by neměl být takový problém s ohledem na spokojenost občanů, kteří by ho mohli, v někdy jistě nelehkých chvílích, využít…

Jiří Zima (KSČM)

Samozřejmě to vnímám stejně jako většina návštěvníků města, že tato služba, která by měla být poskytována městem, u nás prostě chybí. Jen namátkově když vzpomenu, kde všude byly veřejné záchodky – na tržnici, na nábřeží Přemyslovců, v Pavelčákově, nebo i v oněch zmíněných Čechových sadech. Dnes musí občané používat WC v restauračních zařízeních, kde se to ne vždy setkává s pochopením obsluhujícího personálu.

Přitom při mé nedávné návštěvě Dačic jsem byl mile překvapen, že na náměstí, v těsném sousedství městského úřadu, je obcí provozována veřejná toaleta. Nebude to jen tím, že tamní radní víc dbají na potřeby obyvatel a návštěvníků města. Je to spíš dáno absencí jakékoliv koncepce našeho magistrátu, kdy na jedné straně se na radnici diví, že do našeho krásného města jezdí málo turistů, ale přitom tu chybí ten úplně nejzákladnější článek infrastruktury obce. Na kytičky kolem sloupu a jiné nepotřebné věci peníze jsou, na provozování veřejných toalet zřejmě ne.

Michal Giacintov (KDU-ČSL)

Problém nedostatku veřejných WC cítím dlouhodobě velice palčivě. Již v minulé radě města jsme se tomu věnovali a snažili se tuto situaci řešit, ale neustále jsme naráželi na problémy s napojením na technické sítě, hlavně pak na kanalizaci. Jako stavař však vím, že vše je řešitelné, ale přesto se stále dokola omílalo proč to nejde. Tak moje procházky s téměř devadesátiletou maminkou musely občas směřovat k hustým keřům v parku. Věřím, že už se situace začíná měnit, existuje prý dohoda o napojení na sousední objekt, tak snad se zanedlouho i v Čechových sadech dočkáme obecního hajzlíku. Vždyť to dokázali i ve Zvonokosech a jsou tím slavní po celém světě!!

Jonáš Bláha (hnutí spOLečně)

Olomouci veřejné WC opravdu chybí. Zvláště na rušných místech je jich nedostatek, který se projevuje zejména v letních měsících, kdy občané tráví více času venku. V hnutí spOLečně budování veřejných WC jednoznačně podporujeme a situace v Čechových sadech nás velmi mrzí. Jedná se totiž o dlouhodobý problém.

Tyto toalety byly naposledy v provozu u příležitosti návštěvy papeže Jana Pavla II. v Olomouci, od níž letos uplyne již 25 let. Od té doby chátrají a jejich stav je žalostný. Celou situaci komplikují desítky let staré kanalizační odvody, které jsou již dnes naprosto nevyhovující a nefunkční. Podle informací od náměstka primátora Otakara Bačáka (spOL.) a Stanislava Fleka (předseda dozorčí rady Výstaviště Flora Olomouc) se však blýská na lepší časy.

O investičních plánech na obnovu kanalizační infrastruktury bude jednat Rada města Olomouce na některém z nejbližších zasedání. Jakmile bude kanalizace opravena, může město bez zbytečného odkladu přistoupit k vybudování nových veřejných WC, jejichž správa poté připadne Výstavišti Flora. Toalety tak snad již brzy budou opět sloužit nejen maminkám s dětmi z protějšího hřiště, ale i dalším návštěvníkům parku.

Viktor Tichák (Piráti a Starostové)

Předně je třeba poděkovat mamince-pisatelce otevřeného dopisu, stejně jako každému aktivnímu občanovi, který se svým občanským podnětem neskončí u brblání v hospodě, ale pošle informaci dále. Ideální platformou pro takovou občanskou iniciativu je dle mého názoru také příslušná komise městské části. Ta může nyní investici doporučit zafinancovat z rozpočtu na “estetizaci veřejného prostranství”. V budoucnu snad budou moci podobné projekty podávat sami občané do soutěže participativního rozpočtu. Protože občané vědí nejlépe, co jim ve městě chybí.

Co se týče veřejných WC, nemyslím si, že by se jednalo o systémovou katastrofu. Olomouc sice nedisponuje sítí veřejných záchodků, spíše sítí obchodních center s veřejnými záchody, které jsou možná hůře vyhledatelné na internetu, ale potřebám občanů určitě slouží. V konkrétních lokalitách je ale veřejných záchodků nedostatek a bylo by na místě taková místa vytipovat a veřejná WC tam zařídit. Je ale zároveň nutné myslet koncepčně - nejde jen o počáteční investici, ale i o následný provoz a opravy. Pro nás je důležité si vyjasnit otázku, kdo má v Olomouci co na starost. Má to být starostí Výstaviště Flora, Technických služeb města Olomouce, odboru zeleně na magistrátu nebo komise městské části? Bohužel, v Olomouci nejsou tyto základní odpovědnostní vztahy jasně nastaveny. Vyústí to pak v situaci, kdy vedle největšího hřiště v parku není toaleta. Přitom je to hřiště na dohled od magistrátu.

Čechovy sady jsou právě případ, kdy bych revitalizaci či zřízení nových veřejných WC jistě podpořil, i díky podnětům obyvatel města.

Jan Holpuch (ODS)

Nemyslím, že se jedná o „plošný problém“, ale v několika lokalitách našeho města veřejná WC skutečně chybí. Čechovy sady jsou jednou z nich.

Podle mých informací řešení dlouhá léta vázlo na komplikacích okolo inženýrských sítí. Ty se podařilo vyřešit, ale příprava projektu je momentálně pozastavena v důsledku Covidu a následných úsporných opatření.

Věřím, že se podaří projekt opět vrátit do hry. A konečně zrealizovat. O zase tak monstrózní investici se nejedná, aby se na ni muselo město připravovat tři volební období.

Pavel Grasse (ProOlomouc)

Obnovu a budování veřejných WC jako samozřejmou součást veřejných prostranství má ProOlomouc ve svém dlouhodobém programu. To v Čechových Sadech samozřejmě také. Považujeme za ostudné, kdy stotisícové turisticky atraktivní město tuto snad v dnešní době samozřejmou součást hygieny prostředí de facto vůbec aktivně neřeší. Nejen olomoucké parky, ale i důležité komunikační terminály, jako třeba území Tržnice, by měly mít veřejné toalety na odpovídající estetické úrovni. A nejen samotné objekty WC, ale i informační systém o jejich lokalizaci a dostupnosti.

Za situace, kdy se Olomouc hlásí k celosvětovému konceptu "chytrých měst", by jistě také nějaká chytrá aplikace o síti veřejných WC s provozními podmínkami měla být pro radnici hračkou, aby člověk nemusel po jejich umístění pátrat v novinových článcích. Tedy až jich samozřejmě bude více než na prstech jedné ruky.


Miloslav Tichý (ANO 2011)

Na otázky redakce neodpověděl.





Martin Jirotka (SPD a SPOZ)

Na otázky redakce neodpověděl.



 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Olomoucká Drbna

Štítky politická, korida, wc, záchod, toaleta, olomouc, nedostatek, park, máma

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.