pátek 3. května 2024 Alexej

Do Olomouckých krajských voleb bylo zatím podáno pouze pět kandidátek, kampaně stran ovlivnila pandemie koronaviru

Zatím jen pozvolna podávají na olomoucký krajský úřad zmocněnci stran či hnutí kandidátní listiny pro podzimní krajské volby. Podle informací krajského úřadu bylo dosud podáno pět kandidátních listin, termín pro jejich předložení vyprší za týden, 28. července. V minulých krajských volbách o hlasy voličů usilovalo 21 stran, hnutí a koalic. Řada stran a hnutí, které dosud kandidátní listinu nepodaly, však již své lídry oznámily. Letošní krajská kampaň je kratší a podstatně méně nákladná, její podobu ovlivnila pandemie koronaviru.

Podle informací úřadu kandidátní listinu dosud podala ČSSD a Patrioti Olomouckého kraje, jejichž lídrem je dosavadní náměstek hejtmana Jiří Zemánek. Podanou kandidátní listinu má také hnutí ANO, kde se bude pokoušet obhájit funkci hejtmana Ladislav Okleštěk. Ze současného vedení kraje kandiduje také hejtmanův náměstek Dalibor Horák, který je lídrem ODS. Kandidátní listinu podala také strana Rozumní a rovněž Svoboda a přímá demokracie (SPD) v čele s Radimem Fialou.

O hlasy voličů by měly usilovat také další strany a koalice, které ohlásily svou účast v krajských volbách, kandidátní listinu však k dnešnímu dni ještě nepodaly. Lídrem společné kandidátky hnutí STAN a Pirátů by měl být olomoucký zastupitel a ředitel Správy kolejí a menz Univerzity Palackého Josef Suchánek. Lídrem společné kandidátky Spojenci - Koalice pro Olomoucký kraj, kterou uzavřeli KDU-ČSL, TOP 09, Zelení a ProOlomouc, se stal předseda lidovců a poslanec Marian Jurečka.

KSČM již dříve oznámila, že ve volbách je povede člen krajského zastupitelstva a bývalý hejtmanův náměstek Michal Symerský. Do krajských voleb se chce zapojit i hnutí Trikolóra, jeho kandidátku povede poslankyně Zuzana Majerová Zahradníková.

Krajské volby v Olomouckém kraji v roce 2016 vyhrálo s velkým náskokem hnutí ANO před sociální demokracií a komunisty. Koalici vítězné ANO vytvořilo s ČSSD a ODS. V pětapadesátičlenném zastupitelstvu zastupitelstvu Olomouckého kraje má ANO 16 křesel, druhá ČSSD devět a KSČM sedm. Koalice pro Olomoucký kraj získala sedm mandátů. Šesti zastupiteli disponuje hnutí Starostové pro Olomoucký kraj. Po pěti křeslech získaly ODS a koalice SPD-SPO. Předchozí čtyři roky v Olomouckém kraji vládla ČSSD s KSČM.

Autoři | Foto Archiv Olomoucká Drbna

Štítky ČR, volby, kraje, Olomoucký, kampaň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.