neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Do olomouckých krajských voleb je registrováno 15 kandidátek. Odmítnuta byla ta Moravské a slezské pirátské strany

Do krajských voleb v Olomouckém kraji je registrováno 15 z 16 podaných kandidátních listin. Odmítnuta byla kandidátka Moravské a slezské pirátské strany, uvedl kraj na svých webových stránkách. Kandidátka byla podána 16 sekund po termínu a neobsahovala žádné kandidáty. V porovnání s posledními volbami před čtyřmi lety je letos zájem politiků či nezávislých osobností menší, tehdy bylo registrováno všech 21 podaných kandidátních listin.

Moravská a slezská pirátská strana podala kandidátní listinu jako poslední a to prostřednictvím datové schránky. Byla však podána opožděně. Kandidátní listina navíc podle usnesení kraje trpěla dalšími vadami - neobsahovala název kraje, přesný název politické strany ani jména kandidátů, z tohoto důvodu kraj kandidátku této politické strany odmítl. Případné nedostatky na ostatních kandidátních listinách byly včas odstraněny. „Většinou si to zmocněnci opravili sami, ale posílali jsme i výzvu k odstranění nedostatků,“ řekl dnes vedoucí oddělení správních činností Peter Garláthy.

O hlasy voličů se tak bude ucházet ČSSD a Patrioti Olomouckého kraje, jejichž lídrem je dosavadní náměstek hejtmana Jiří Zemánek. Do voleb je registrováno také hnutí ANO, kde bude obhajovat funkci hejtmana Ladislav Okleštěk. Ze současného vedení kraje kandiduje také hejtmanův náměstek Dalibor Horák, který je lídrem ODS. Společnou kandidátku s názvem Spojenci - Koalice pro Olomoucký kraj, kterou uzavřeli KDU-ČSL, TOP 09, Zelení a ProOlomouc, povede předseda lidovců a poslanec Marian Jurečka.

Registrována je také KSČM v čele s krajským zastupitelem a bývalým hejtmanovým náměstkem Michalem Symerským. Do krajských voleb se zapojí i hnutí Trikolóra, jeho kandidátku povede poslankyně Zuzana Majerová Zahradníková. Kraj zaregistroval také stranu Rozumní a rovněž Svobodu a přímou demokracii (SPD) v čele s Radimem Fialou. Lídrem společné kandidátky hnutí STAN a Pirátů je olomoucký zastupitel a ředitel Správy kolejí a menz Univerzity Palackého Josef Suchánek.

Krajských voleb se zúčastní také Moravané, Sdružení pro republiku - Republikánská strana Čech, Moravy a Slezska, Soukromníci a ODA, Koruna Česká, Dělnická strana sociální spravedlnosti a také Demokratická strana zelených - Za práva zvířat, uvádí olkraj.cz.

Krajské volby v Olomouckém kraji v roce 2016 vyhrálo s velkým náskokem hnutí ANO před sociální demokracií a komunisty. Koalici vítězné ANO vytvořilo s ČSSD a ODS. V pětapadesátičlenném zastupitelstvu Olomouckého kraje má ANO 16 křesel, druhá ČSSD devět a KSČM sedm. Koalice pro Olomoucký kraj získala sedm mandátů. Šesti zastupiteli disponuje hnutí Starostové pro Olomoucký kraj. Po pěti křeslech získaly ODS a koalice SPD-SPO. Předchozí čtyři roky v Olomouckém kraji vládla ČSSD s KSČM.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, volby, kraje, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.