pondělí 29. dubna 2024 Robert

Díky úsporným opatřením by letošní rozpočet Olomouce neměl skončit výrazným schodkem

Rozpočet Olomouce by letos díky úsporným opatřením i mimořádnému příspěvku státu, který kompenzoval výpadek daňových příjmů způsobený pandemií nového koronaviru, neměl skončit výrazným schodkem. Město tak zřejmě nebude muset čerpat revolvingový úvěr na provozní výdaje, který v létě schválilo zastupitelstvo. Zastupitelům to dnes řekl primátorův náměstek Otakar Bačák (spOLečně).

Původně schválený návrh rozpočtu Olomouce na letošní rok počítal s příjmy 2,727 miliardy korun a výdaji 2,881 miliardy. Schodek 154 milionů korun mezi příjmy a výdaji v návrhu pokrýval investiční úvěr. Podle dodatečně upraveného rozpočtu mají příjmy obnášet 2,826 miliardy korun a výdaje 3,064 miliardy korun.

Od ledna do srpna přitom příjmy Olomouce činí 1,798 miliardy korun, tedy bezmála 64 procent částky, se kterou počítá upravený rozpočet. Město mělo za stejnou dobu výdaje 1,599 miliardy korun, což je jen 52 procent výdajů upraveného rozpočtu.

Olomouc dostala v létě od státu mimořádnou kompenzaci bezmála 126 milionů korun. „Rada rozhodla, že tento příspěvek zapojí do rozpočtu," uvedl Bačák, podle kterého státní dotace byla započtena proti dosavadnímu výpadku daňových příjmů. Město zároveň zredukovalo některé provozní a investiční výdaje.

Do konce letošního roku by daňové příjmy města podle Bačáka už neměly výrazně klesat. „Například u daně z přidané hodnoty dochází dokonce k vyššímu oživení, než bylo to loňské," uvedl Bačák. Přesto podle něj daňové příjmy zřejmě nepokryjí veškeré plánované náklady města.

Bačák upozornil, že letos proto ještě bude nutné udělat řadu rozpočtových změn. „Ale neměl by tam být deficit, který bychom museli nějak výrazně krýt například kontokorentem, který jsme si v obezřetnosti schválili v době, kdy nikdo z nás netušil, že ta kompenzace bude v takové výši, která zajistí výpadek příjmů," dodal Bačák. Zastupitelstvo Olomouce v létě schválilo dočasné zvýšení limitu revolvingového úvěru z dosavadních 30 milionů korun na 150 milionů korun.

Město letos zatím kvůli poklesu příjmů nezahájilo projekt druhé etapy stavby tramvajové trati na Nové Sady, na který si hodlá vzít investiční úvěr až 450 milionů korun. Nový úsek trati se měl s pomocí dotací a investičního úvěru začít stavět letos na jaře a dokončen měl být v závěru roku 2021. O projektu bude podle primátora Miroslava Žbánka (ANO) znovu jednat městská rada, která posoudí navržený časový harmonogram zahájení této investice.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky hospodářství, správa, rozpočet, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.