pondělí 29. dubna 2024 Robert

Příjmy z daní i pojistného by měly další roky růst, vyplývá z přehledu Ministerstva financí

Stát by měl z většiny daní i ze sociálního pojištění získat příští rok více peněz než letos. Na dani z přidané hodnoty by tak měl stát v roce 2021 získat 443,3 miliardy korun proti letos plánovaným 420 miliardám korun. Méně by měla ale příští rok získat na dani z příjmu firem, a to 132,4 miliardy korun. Vyplývá to z přehledu, který ministerstvo financí zveřejnilo na internetu. Naopak letos příjmy státu budou proti loňsku nižší jak u daní, tak i u pojistného.

V letech 2022 a 2023 by příjmy měly růst ze všech daní i pojistného. Pouze u spotřebních daní z tabákových výrobků MF uvádí pro roky 2021 až 2023 stejný výnos 62,7 miliardy korun ročně a u majetkových a silničních daní 5,5 miliardy korun.

Z pojistného na sociální zabezpečení by měl stát získat letos 528,1 miliardy korun. Následně by měly příjmy každoročně růst až na 581,1 miliardy korun v roce 2023.

Materiál je podkladem pro jednání Výboru pro rozpočtové prognózy, který bude 21. září posuzovat dnes zveřejněnou makroekonomickou predikci ministerstva financí. Úřad ji chce využít pro přípravu státního rozpočtu na příští rok.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky peníze, finance, ministerstvo, daně, přehled, statistika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.