neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

AKTUÁLNĚ: Ministr zdravotnictví Vojtěch rezignoval

, aktualizováno 21. září 2020, 10:43

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) se rozhodl po necelých třech letech odstoupit z funkce. Novinářům dnes řekl, že premiérovi Andreji Babišovi (ANO) už předal rezignaci. Poslancem zůstává. Demisí chce vytvořit prostor pro řešení epidemie nového typu koronaviru, která v posledních dnech nabývá na závažnosti. Počty případů v září strmě rostly a ve čtvrtek překonaly tři tisíce za den. Ministr již před několika dny připustil, že měl trvat na tom, aby se roušky začaly nosit uvnitř znovu povinně už od začátku září.

„Dělali jsme všechno pro to, abychom ochránili naše občany před nákazou a troufám si tvrdit, že jsme to v první vlně zvládli velmi dobře,“ uvedl ministr. Je přesvědčen, že udělal pro zvládnutí epidemie maximum. „Nemám se zač stydět,“ řekl. Odchodem chce vytvořit prostor pro "nové řešení epidemie koronaviru, která nás bude dál provázet.

Ode dneška ji bude znovu řešit i Ústřední krizový štáb, který fungoval na jaře v době nouzového stavu. Od poloviny srpna přibývá i hospitalizovaných a lidí, kteří v souvislosti s nemocí covid-19 zemřeli, od začátku epidemie jich je přes 500. Odborníci ale upozorňují, že tyto nárůsty odpovídají stavu epidemie před zhruba dvěma týdny. Současné vyšší počty nakažených se v počtech lidí ve vážném stavu teprve projeví.


Praha - Novým ministrem zdravotnictví se stane vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula. Řekl to dnes premiér Andrej Babiš (ANO). Na změně se v neděli dohodl s prezidentem Milošem Zemanem, který ministra jmenuje ještě...


Vojtěch na ranní tiskové konferenci řekl, že za jeho éry se podařila řada změn ve zdravotnictví dokončit nebo nastartovat. Z věcí, které se mu za necelé tři roky ve funkci podařily, jmenoval zahájení elektronizace zdravotnictví, reformy psychiatrické péče nebo budování sítě urgentních příjmů v nemocnicích. Podařilo se podle něj také zastavit úbytek zdravotních sester nebo vrátit význam dohodovacímu řízení mezi zdravotními pojišťovnami a jednotlivými segmenty zdravotní péče, ve kterém se rozdělují prostředky z veřejného zdravotního pojištění.

Opozice k odchodu ministra zdravotnictví vyzývala kvůli nezvládnutí epidemie opakovaně. Vojtěch poděkoval premiérovi, že mu dal důvěru řídit resort zdravotnictví. Babiš ale ministra v posledních měsících opakovaně kritizoval. Premiér také řekl, že od května neřeší epidemii vláda, ale zodpovědnost nese ministerstvo zdravotnictví.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Úřad vlády

Štítky Vojtěch, rezignace, koronavirus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.