pondělí 29. dubna 2024 Robert

V kraji byl největší zájem o drive-in v Olomouci

S poměrně malým zájmem voličů se během dnešního dopoledne setkala stanoviště v Olomouckém kraji, kde mohou hlasovat v krajských a senátních volbách lidé v izolaci či karanténě kvůli koronaviru. Podle zástupců olomouckého krajského úřadu odvolilo z aut do 12:00 na všech pěti místech v okresech celkem 149 lidí, podle odhadů je však v kraji nyní v izolaci či karanténě až 3000 voličů. Stanoviště budou v každém okrese otevřená od 07:00 do 15:00.

„Potvrdilo se, že největší zájem bude v Olomouci, nicméně to není nic světoborného. V Olomouci do 12:00 přijelo celkem 64 lidí. V Prostějově to bylo 36 voličů, v Přerově 16, v Šumperku 25 a v Jeseníku osm. Celkem tedy 149 voličů. Vše je bez potíží," řekla dnes Hana Kamasová z olomouckého krajského úřadu.

V krajském městě, kde se očekává volební účast nejvyšší, je speciální stanoviště drive-in v areálu Správy a údržby silnic v Lipenské ulici. Lidé tam projíždějí vrátnicí; že jde o voliče, je poznat na první pohled. V autech mají nasazeny respirátory nebo roušky a v rukou drží připravené volební obálky. Ráno přijížděli voliči sporadicky, později zájem přibýval. Naopak na parkovišti u bochořského letiště stáli dopoledne lidé v ochranných oblecích osamoceně. Skrývali se před deštěm pod přístřeškem nebo sledovali prázdnou příjezdovou cestu. Na místě řekli, že během necelých tří hodin od otevření stanoviště přijely dva vozy se čtyřmi voliči.

Řádné volby se konají až v pátek a v sobotu. Ve čtvrtek se bude hlasovat ve speciálních okrscích v domovech seniorů a podobných zařízeních, která budou uzavřena kvůli epidemii koronaviru. Olomouckého kraje se to však zatím netýká. „Krajská hygienická stanice Olomouckého kraje nevydala rozhodnutí o uzavření zařízení poskytovatele sociálních služeb či školského zařízení v souvislosti s volebním hlasováním," řekla Andrea Škurková z olomoucké krajské hygienické stanice.

Podle ředitele krajského úřadu Lubomíra Baláše je v izolaci v Olomouckém kraji kvůli potvrzené nákaze covidem-19 zhruba tisícovka lidí. Na každého nakaženého podle republikového průměru připadá čtyři až pět lidí v karanténě. Přesný počet voličů však na kraji nemají. „Takový seznam neexistuje. My máme informace od hygieny a z ministerstva zdravotnictví, kdo je vlastně v karanténě. Žádný seznam ale nemáme, počítali jsme však, že je to tak 3000 teoretických voličů určitě," doplnila Hana Kamasová. „Spousta lidí se do seznamu nemusela ještě dostat, potvrzení o oprávnění hlasovat donesou třeba ještě na mobilu," řekl vedoucí oddělení správních činností Peter Garláthy.

Autoři | Foto

Štítky ČR, volby, senát, koronavirus, kraje, Olomoucký, 2.VERZE, FOTO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.