neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Pavel Telička: Se Spojenci umíme sehnat evropské peníze

PR článek

Spojenci – Koalice pro Olomoucký kraj je spojení čtyř demokratických stran. Spolupráci KDU-ČSL, TOP 09, Strany zelených a ProOlomouc ovšem podporuje také hnutí Hlas bývalého místopředsedy Evropského parlamentu Pavla Teličky. V rozhovoru říká, proč 2. a 3. října volit do zastupitelstva Olomouckého kraje Spojence.

Co vás vedlo k tomu, že jste se s vaším hnutím Hlas rozhodl podpořit Spojence – Koalici pro Olomoucký kraj?

Kraj si zaslouží, aby patřil mezi nejvyspělejší regiony v zemi a ve střední Evropě, aby byl krajem 21. století se vším, co k tomu patří. Potenciál na to má, to jen současná vláda v kraji ho trestuhodně nedokázala využít. Spojenci mají energii i schopnost svoji vizi moderního a inovativního kraje prosadit do reality našeho života. Na naší kandidátní listině a v širším týmu najdete odborníky se značnými zkušenostmi z komunální, národní, ale na rozdíl od jiných kandidujících stran, i evropské politiky. Jsou na ní mladí vzdělaní lidé s velkou energií. Když říkám, že máme propracovaná řešení, jedním dechem dodávám, že je dokážeme podpořit i nezbytnými financemi.

Kde byl dosud podle vás problém?

Pro mnohé politiky je příznačné, že volební program zůstává na papíře a k jeho realizaci často nemají propracovaná řešení a někdy ani odvahu. Bohužel, lidé si zvykli tento nešvar politikům tolerovat. Přiznejme si také, že někdy postrádáme ambice. Stačí nám, když nečelíme významnějším problémům.

V čem se Spojenci liší?

Naše koalice má ambice a chce získat pro jejich realizaci podporu voličů. Nestačí nám, že se kraji daří v zásadě celkem dobře. Naše ambice nemohou být jen v rovině přání, ale v době pandemické krize jsou doslova nutností, pokud nechceme, aby Olomoucký kraj zaostával a ztrácel konkurenceschopnost v porovnání s dalšími kraji nejen u nás.

Kudy vede cesta?

Kraj se potýká mimo jiné s neefektivní dopravou a rozbitými zacpanými silnicemi, znečištěným životním prostředím, nízkou úrovní digitalizace, nedostatečným přístupem k lékařské péči a sociálním službám, podnikatelé čelí zbytečné administrativní zátěži. Jistě, na rozdíl od naší konkurence víme, jak efektivně a rychle čerpat evropské prostředky z operačních programů doprava, podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, výzkum, vývoj a vzdělávání, životní prostředí, rozvoj venkova, regionálního či zaměstnanost. Nebo bez prostředníka v podobě centrálních orgánů v Praze přímo v Bruselu třeba z programu LIFE. Ale Evropa chce využít krizi a přeřazuje na vyšší stupeň. My chceme s ní.

Jak se toho dá dosáhnout?

EU brzy schválí Plán obnovy ekonomik a k dispozici budou prostředky řádově vyšší než dosud. Česká republika přitom nepatří mezi premianty ve schopnosti čerpat evropské fondy. My však víme, co chceme a nabízíme znalosti a zkušenosti, které zaručí, že peníze do kraje dostaneme. Také proto, že s EU sdílíme priority digitalizace, inovací v průmyslu i zemědělství, boje s klimatickými změnami nebo vzdělané společnosti. Chceme nastartovat nové obory místo pouhé výstavby hal a skladů. Za tím účelem dokážeme vést jednání napřímo s evropskými institucemi, nejen ve fázi samotného čerpání, ale mnohem dříve, kdy můžeme ovlivnit směrování těchto financí. Já sám nejsem z Olomouckého kraje a nekandiduji. Mám však k němu vztah a jsem připraven koalici a své kolegy z hnutí Hlas podpořit ve všem výše uvedeném.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Zdroj Zadavatel/Zpracovatel: Spojenci - Koalice pro Olomoucký kraj

Štítky pavel telička, spojenci, olomoucký kraj, volby, hlas, kdu-čsl, proolomouc, strana zelených, top 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.