pondělí 29. dubna 2024 Robert

Stovka lidí v karanténě čeká na speciální urnu. Ti, kteří se do ni dostali po čtvrtku, volit nemohou

Stovka lidí z celého Olomouckého kraje, která se dostala do karantény či izolace kvůli koronaviru, projevila ještě dodatečně zájem o volby. Do všech koutů kraje dnes za nimi vyrazilo s volebními urnami sedm komisí. Cestu z Olomouce mají i do sto kilometrů vzdáleného Jeseníku, řekla dnes Hana Kamasová z olomouckého krajského úřadu. Jde o voliče, kteří se do seznamu nahlásili do čtvrtečních 20:00. Přibývají další zájemci, těm však už vyhovět po termínu nelze. Řádné volby začaly dnes ve 14:00 a skončí v sobotu ve 14:00.

„Do čtvrtečních 20:00 se nám nahlásilo 95 lidí, počet je už uzavřen. Jde o ty, kteří neměli možnost přijet na speciální stanoviště ve středu nebo až poté byli umístěni do izolace či karantény. Je to velký počet a hlavně je to v rámci celého Olomouckého kraje. Jede se i do Jeseníku, což je z Olomouce opravdu dost daleko. Všechno jsem to ale rozplánovala a udělala trasu každé komisi," uvedla Kamasová.

Většina zájemců o volby odvolí dnes, jen zlomek z celkového počtu bude volit tímto speciálním způsobem do přenosné volební schránky v sobotu. „Dnes vyjelo sedm komisí, v sobotu vyjíždí jedna, a to za lidmi v pracovní karanténě, kteří jsou dnes v zaměstnání. Jde o zdravotníky, kteří mají jiný režim," doplnila Kamasová.

V Olomouckém kraji je podle posledních údajů hygieniků aktuálně nemocných 1374 lidí. Za posledních 24 hodin přibylo v kraji podle ministerstva zdravotnictví 228 lidí s pozitivním testem na covid-19.

Volební komise by podle ní teoreticky zvládly obsloužit i lidi, kteří mají o volby zájem, ale do karantény se dostali dnes. Podle zákona to však po uzavření seznamu již nelze. Zájemci se však stále hlásí. „Zrovna jsem vyřizovala žádost člověka, který se do karantény dostal dnes, ale volit už nemůže," doplnila Kamasová.

Lidé s pozitivním testem na covid-19 či lidé umístěni v souvislosti s touto nemocí do karantény mohli ve středu volit na pěti místech v Olomouckém kraji na speciálních stanovištích. Volili tam přímo z aut. Této možnosti využilo v Olomouckém kraji 233 lidí. Původně se počítalo až s 3000 voliči. Největší zájem měli lidé v Olomouci, naopak pouze šest lidí odvolilo na Jesenicku.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, volby, senát, kraje, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.