pondělí 29. dubna 2024 Robert

Senátní volby v prvním kole vyhráli Starostové, jejich kandidáti postoupili v deseti obvodech

První kolo senátních voleb vyhráli Starostové. Jejich kandidáti postoupili v deseti z 27 obvodů a jeden mandát obhájili už v úvodním kole. Do druhého kola senátních voleb v obvodu Olomouc postoupili Marek Ošťádal (STAN) a Jan Zahradníček (ANO). Ošťádal získal 26,60 procenta hlasů, Zahradníček 22,44 procenta hlasů.

Druhé kolo senátních voleb se koná za týden. Voleb se v obvodu Olomouc zúčastnilo celkem 36,21 procent voličů. V roce 2014 zvítězila v Olomouci Alena Šromová (KDU-ČSL). Ve druhém kole získala 53,87 procenta hlasů, za ní tehdy skončil Zahradníček.

Kandidáti Starostů postoupili v deseti obvodech, jeden mandát obhájili  hned v úvodním kole 

První kolo senátních voleb vyhráli Starostové. Jejich kandidáti postoupili v deseti z 27 obvodů a jeden mandát obhájili už v úvodním kole. Kandidáti navržení ODS uspěli v deseti obvodech, ANO v devíti, KDU-ČSL v sedmi. Adepti nominovaní ČSSD, která obhajovala deset křesel, dokázali postoupit ve třech obvodech. 

Kandidáti navržení TOP 09 postoupili ve třech obvodech, adepti Pirátů a hnutí Senátor 21 ve dvou. KSČM, SPD ani Trikolóra se neprosadily. K volbám přišlo 36,74 procenta voličů.

Konečné výsledky byly zveřejněny až krátce před 23:00, čekalo se mimo jiné na výsledek z Příbrami. Senátor ODS Jiří Burian tam postoupil do finále s náskokem pouhých 26 hlasů.

Autoři | Foto Archiv Olomoucká Drbna

Štítky ČR, volby, senát, Olomouc, FLEŠ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.