neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

V Olomouckém kraji získal nejvíce preferenčních hlasů Marian Jurečka, druhé místo obsadil Ladislav Okleštěk

Nejvíce preferenčních hlasů v krajských volbách v Olomouckém kraji získal lídr Spojenců-Koalice pro Olomoucký kraj a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka, který jich obdržel 8129. Druhé místo připadlo s 6759 přednostními hlasy hejtmanovi Ladislavu Oklešťkovi (ANO) a třetí místostarostovi Velké Bystřice na Olomoucku Ivo Slavotínkovi (KDU-ČSL) z kandidátky Spojenci - Koalice pro Olomoucký kraj. Dostal 2453 preferenčních hlasů.

Více než 2000 preferenčních hlasů v krajských volbách získal ještě starosta Zábřehu na Šumpersku František John (Spojenci-Koalice pro Olomoucký kraj), který jich má 2277, a Radim Sršeň z kandidátky Piráti a STAN (2060). Lídr ODS Dalibor Horák dostal 1408 přednostních hlasů, což je nejvíc na krajské kandidátce občanských demokratů. Lídr Pirátů a STAN Josef Suchánek obdržel 1507 přednostních hlasů a jednička na kandidátce SPD Radim Fiala 1435.

V Olomouckém kraji získalo nejvíce mandátů ANO

Krajské volby v Olomouckém kraji vyhrálo ANO, získalo 18 mandátů v zastupitelstvu, které má 55 členů. Druzí skončili Piráti a STAN se 13 mandáty. Třetí Spojenci-Koalice pro Olomoucký kraj bude mít 12 zastupitelů. Čtvrtá ODS má sedm mandátů. Na pátém místě je SPD s pěti zastupiteli. Voleb se v kraji zúčastnilo 37,29 procenta voličů. Do krajského zastupitelstva se tentokrát nedostala ČSSD a KSČM.

Krajské volby v roce 2016 vyhrálo hnutí ANO, získalo 16 mandátů v 55 členném zastupitelstvu. Jeho členy se tehdy stala ČSSD s devíti mandáty, KSČM se sedmi mandáty, sedm zastupitelů měla Koalice pro Olomoucký kraj společně se starosty, Starostové pro Olomoucký kraj šest mandátů, pět zastupitelů měla ODS, Koalice Svoboda a přímá demokracie-TO (SPD) a SPO rovněž pět mandátů. Voleb se tehdy zúčastnilo 33,20 procenta voličů

Autoři | Foto Facebook Marian Jurečka

Štítky ČR, volby, kraje, Olomoucký, hlasy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.