pondělí 29. dubna 2024 Robert

ODS o koalici v Olomouckém kraji rozhodne na regionální radě

Občanští demokraté rozhodnou o dalším postupu po volbách na jednání regionální rady, řekl dnes jejich volební lídr Dalibor Horák. Sejít by se podle krajského šéfa ODS Michala Záchy měla začátkem příštího týdne. S ODS, která v krajských volbách v Olomouckém kraji skončila čtvrtá, chtějí vytvořit koalici Spojenci-Koalice pro Olomoucký kraj a uskupení Piráti a STAN. Měli by společně v 55členném zastupitelstvu 32 křesel. Obešli by tím vítězné hnutí ANO.

Dle lídra ODS Horáka jsou zatím závěry o budoucí koalici předčasné 

"Dnes žádné rozhodnutí určitě očekávat nelze. My jsme dokončili první kolo jednání s politickými subjekty, které skončily před námi co se týče volebního výsledku a budeme k těmto věcem svolávat regionální radu, tedy krajské vedení, kde budeme rekapitulovat průběh těch jednání a snažit se najít další postup," řekl lídr ODS Horák. Nyní je podle něj předčasné říci, ke které z koalic by se on sám osobně přiklonil.

O spolupráci s ODS má zájem lídr Spojenců Jurečka

ODS ve volbách získala sedm mandátů. Jednala již s ANO, které má 18 křesel, a s Piráty a STAN, kteří získali 13 mandátů. Se zástupci Spojenců-Koalice pro Olomoucký kraj, kteří mají 12 zastupitelů, se občanští demokraté sešli dnes dopoledne. "Zástupcům ODS jsem za Spojence deklaroval, že máme zájem o spolupráci v půdorysu těch tří subjektů - Piráti se STAN, my a ODS. Občanští demokraté si chtějí svolat regionální radu, tam se poradit a říci další priority a další postup. Já to respektuji," řekl dnes lídr Spojenců-Koalice pro Olomoucký kraj a předseda lidovců Marián Jurečka.

Tuto koaliční spolupráci preferuje i lídr společné kandidátky Pirátů a STAN Josef Suchánek. Se zástupci ODS hovořil jejich vyjednávací tým již v sobotu večer, uvedl, že dopadla neutrálně.

Podle politologů je ODS důležitým článkem při jednání o koalici 

ODS, která skončila ve volbách na čtvrtém místě, je podle politologů důležitým článkem v jednáních o koalici v Olomouckém kraji, označili ji za bohatou nevěstu. Připouští to i šéf lidovců Jurečka, podle kterého rozhodnutí závisí na ODS. "Je to tak. Uvidíme, jak to ODS vyhodnotí, zda chce jít do spolupráce, která se bude opírat případně o SPD, to je na nich," uvedl Jurečka. Dodal, že na dnešní schůzce se nehovořilo o tématech či funkcích, ale o tom, zda spojenectví bude, nebo ne. "Tu odpověď bychom měli dostat v pondělí z hlediska nějaké varianty, kterou by oni měli jako prioritní," řekl Jurečka.

ANO chce jednat se všemi kromě Spojenců

Lídr ANO a hejtman Ladislav Okleštěk již dříve řekl, že ANO chce jednat se všemi kromě zástupců Spojenců-Koalice pro Olomoucký kraj, kteří se proti spolupráci už dříve vymezili. Jednání pokračují, dnešní stanovisko hejtmana ČTK zjišťuje.

V předchozích čtyřech letech v Olomouckém kraji vládlo vítězné hnutí ANO společně s ČSSD a ODS. Sociální demokracie se ale letos do krajského zastupitelstva nedostala.

Autoři | Foto ods.cz

Štítky ČR, volby, ODS, kraje, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.