pondělí 29. dubna 2024 Robert

ČSSD v Olomouckém kraji propadla. Neuměli jsme prodat svou práci v koalici, říká Zemánek

Sociální demokraté v Olomouckém kraji podcenili podle jejich předsedy Jiřího Zemánka to, aby se víc zviditelnili v dosavadní krajské koalici s ANO a ODS. Především hnutí ANO je v kraji zastínilo, míní Zemánek.

Do krajského zastupitelstva Olomouckého kraje se letos sociální demokracie nedostala ani jedna ze zmíněných levicových stran. „Koalice s ANO byla správná pro rozvoj kraje. To, že to ČSSD poškodilo, je nepochybné, nedokázali jsme prodat svou práci a lidé to vnímali, že na kraji je jen ANO," řekl Zemánek.

Krajské volby v Olomouckém kraji vyhrálo ANO, získalo 18 mandátů v zastupitelstvu, které má 55 členů. Druzí skončili Piráti a STAN se 13 mandáty. Uskupení ČSSD a Patriotů získalo 4,82 procenta.

Roli podle něj hraje i „trvalý sešup" sociální demokracie, který se nedá hned tak zastavit. „Měli jsme v průzkumech 3,5, maximálně čtyři procenta. Snažili jsme se to vyztužit v koalici s odborníky,“ uvedl Zemánek. ČSSD šla do voleb s Patrioty Olomouckého kraje, bez nich by byl podle Zemánka propad v klíčové Olomouci ještě větší.

Volební debakl považuje za svou chybu. Pokládat funkci však v nejbližší době nehodlá. „Strana si poradí, na okresních konferencích to probereme a naši kolegové rozhodnou, co s tím uděláme, v následujících dvou měsících. Skládat funkce teď je hloupé gesto, které strana nepotřebuje. Je potřeba ji dovézt do konferencí a tam se rozhodne. Jsou to zbytečná gesta, která tu stranu ještě více destabilizují, to teď určitě nemám v úmyslu,“ řekl.

Autoři | Foto facebook.com/zemanek.jiri

Štítky ČR, ČSSD, KSČM, volby, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.