pondělí 29. dubna 2024 Robert

Kandidáti na senátora pokračují ve svých volebních kampaních

Naplno se pustili tento týden do práce kandidáti na senátora na Olomoucku a Přerovsku, kteří postoupili do druhého kola senátních voleb. Řada z nich již vyrazila do terénu oslovovat voliče, neutichá ani kampaň prostřednictvím výlepových ploch či letáků. Kandidáti také již získali podporu od některých neúspěšných kolegů a jejich stran. Silně se do kampaně opřelo například hnutí ANO. Na Přerovsku hned druhý den po volbách měli lidé ve schránkách vytištěné letáky o postupu jejich kandidáta i s doprovodným dopisem premiéra Andreje Babiše.

Informační letáky ve schránkách voličů ale i osobní setkávání doprovázejí na Olomoucku finální kampaň Jana Zahradníčka (ANO). „Zaměřuji se na oblasti, kde jsou rezervy a potencionál voličů. Vyzývám hlavně občany, aby přišli, to je moje priorita. Z analýz i minulých voleb v našem senátním obvodu neskutečně padá volební účast. Jsem i v terénu," řekl dnes Zahradníček. Uvedl, že podporu má přislíbenu od ČSSD.

Jeho protikandidátovi, starostovi Nákla Marku Ošťádalovi (STAN), udělala v programu závěrečné kampaně čáru přes rozpočet zpřísňující opatření kvůli koronaviru. „Chtěli jsme udělat ještě nějaké koncerty, ale nakonec jsme od toho upustili. Je to spíše o komunikaci se starosty ve volebním obvodu 66 a snaha vyjednat podporu," řekl dnes Ošťádal s tím, že má přislíbenu zatím významnou podporu od KDU-ČSL.

„Obcí je tady skoro sto, nejde to objet za týden. Z kontaktních kampaní, kdy politik přijede do vesnice a začne něco vykládat, mám zkušenost, že to lidi moc nezajímá a spíše je to obtěžuje. Nechci se vnucovat. Doporučení je někdy více než přesvědčování," dodal Ošťádal.

Kampaň pokračuje také na Přerovsku, i tam kandidáty omezují protikoronavirová opatření. „Chceme poděkovat voličům za podporu a pozvat je k druhému kolu voleb. Určitě budeme v Přerově, Hranicích, Odrách a v Lipníku, menší obce nemůžeme za tři dny zvládnout," řekla dnes dosavadní senátorka Jitka Seitlová (KDU-ČSL). Podotkla, že letáky dopředu nepřipravovala. „Nebyla jsem si příliš jistá, zda se mi podaří postoupit do druhého kola. Vzhledem k omezeným prostředkům jsme žádné takové nákladnější věci nechystali, něco připravujeme až nyní," podotkla. Dodala, že podporu získala od Pirátů, od předsedy Senátu Miloše Vystrčila z ODS a předsedy STAN Víta Rakušana.

Do terénu se rozjel na Přerovsku také kandidát ANO Petr Vrána. „Více mluvíme s lidmi, jsme s terénu, ale paralelně máme informační letáky, není to zas tak odlišné od prvního kola. Do pátku chceme určitě stihnout větší města v senátním obvodě, jako je Lipník, Hranice a Odry, a větší obce. V pondělí jsme byli například u Galerie v Přerově, celý týden pojedeme naplno," řekl dnes Vrána. Uvedl, že z neúspěšných kandidátů v prvním kole získal podporu od Dana Chromce (SPD), který obsadil pátou příčku, od osmého Miroslava Raindla z KSČM a také od části Trikolóry.

Na Olomoucku vyhrál první kolo senátních voleb Ošťádal s 26,6 procenta hlasů, pro dosavadního náměstka hejtmana a starostu Medlova Jana Zahradníčka hlasovalo 22,44 procenta. Seitlová na Přerovsku v prvním kole získala 26,81 procenta hlasů, Vránovi dalo hlas 20,65 procenta voličů.

Autoři | Foto

Štítky volby, senát, Olomouc, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.