pondělí 29. dubna 2024 Robert

VOLBY 2020: Ošťádal vs. Zahradníček! Druhé kolo senátních voleb začíná v pátek odpoledne

Dnes odpoledne začne závěrečné kolo hlasování o budoucí podobě českého Senátu. V obvodu 66 – Olomouc postoupili do druhého kola Marek Ošťádal (STAN) a Jan Zahradníček (ANO). Hlasovací lístky budou připravené ve volebních místnostech. Začíná se stejně jako minulý víkend, a to od pátku 14 hodin do 22 hodin večer a v sobotu od osmi ráno do dvou odpoledne.

Na Olomoucku v prvním kole vyhrál starosta Nákla Marek Oštádal (STAN), jenž získal 10 222 hlasů. To činilo 26,60 procent. Do druhého kola spolu s ním postoupil kanditát za hnutí ANO, a to Jan Zahradníček. Toho v prvním kole volilo 8 622 voličů, což činilo 22,44 procent.

„K Ošťádalovi se pravděpodobně přikloní voliči kandidátů ODS, potažmo lidovců, kteří do druhého kola nepostoupili, oba ale získali více než 17 procent," uvedl pro Seznam Zprávy Tomáše Pergler. Zahradníček kandidoval do senátu už před šesti lety, kdy dokázal také postoupit do druhého kola. Tenkrát ho ale porazila lékařka Alena Šromová.


Seznam volebních okrsků, kterých se týkají senátní volby na Olomoucku, najdete ZDE.


Lístky budou k dostání ve volebních místnostech

Jako první měli možnost finálové souboje v 26 obvodech rozhodnout voliči s koronavirem v nařízené karanténě, kteří ve středu hlasovali z auta na drive-in stanovištích. Bylo jich 513. Pro voliče bez karantény ovšem volby začnou až dnes dvě hodiny po poledni. Lístky dostanou ve volebních místnostech. Hlasovat může zhruba 2,8 milionu lidí. K prvnímu kolu přišlo 37 procent z nich, v druhém kole bývá účast nižší. Výsledky hlasování bude v sobotu po uzavření volebních místností zveřejňovat Český statistický úřad na volebním webu.

Marek Ošťádal (47; STAN)  

Grafik a hudebník, zastupitel a starosta obce Náklo (od roku 2010). Zpěvák a kytarista v kapele Stracené Ráj, která zpívá pouze v hanáčtině. Je autorem fiktivní postavy Pepin z Hané a podílel se na tvorbě učebnice hanáčtiny pro základní školy.

Narodil se 28. srpna 1973. Absolvoval Střední odborné učiliště stavební. V letech 1989 až 1994 pracoval jako elektromechanik u podniku Dopravní stavby, poté se živil jako řidič v autodopravě a obsluha čerpací stanice. V letech 1999 až 2008 byl zaměstnán jako inspektor strážní služby v olomoucké vazební věznici a v letech 2008 až 2010 jako grafik u firmy Tiskárna Twin. V krajských volbách v roce 2016 neúspěšně kandidoval jako nestraník za hnutí STAN do zastupitelstva Olomouckého kraje, o rok později neuspěl ve volbách do Sněmovny.
Jan Zahradníček (60; ANO)  

Starosta obce Medlov (od roku 2010) a náměstek hejtmana Olomouckého kraje (od roku 2016). Do Senátu kandidoval již v roce 2014, tehdy se dostal do druhého kola.

Narodil se 28. února 1960 ve Šternberku. Vystudoval ekonomickou fakultu Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava. Poté pracoval ve státním podniku Uničovské strojírny, byl vedoucím odboru vnitřních věcí při Okresním úřadě v Olomouci, ředitelem Finančního úřadu ve Šternberku a téměř deset let působil jako vedoucí odboru interního auditu na Krajském úřadě Olomouckého kraje. V zastupitelstvu obce Medlov je od podzimních voleb roku 1998.

Angažuje se také v kopané, dříve fotbal aktivně hrál, později se stal rozhodčím. Působí ve Fotbalové asociaci ČR (FAČR) jako člen Pravidlové komise. Je ženatý, má dvě dcery.

Ohodnoť článek

Autoři , | Foto archivy politiků

Štítky volby, 2020, senátní, druhé kolo, Zahradníček, Ošťádal, STAN, ANO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.