pondělí 29. dubna 2024 Robert

Jednání o koalici v Olomouckém kraji budou pokračovat v neděli

Zatím bez dohody o krajské koaliční spolupráci skončilo dnes dopoledne jednání zástupců Pirátů, STAN a Spojenců - Koalice pro Olomoucký kraj. Další kolo jednání je naplánováno na neděli. Po schůzce to řekl lídr Pirátů a STAN Josef Suchánek. Případná koalice ODS, Pirátů a STAN se Spojenci - Koalicí pro Olomoucký kraj se obejde bez vítězného hnutí ANO a v 55členném zastupitelstvu by měla většinu 32 hlasů.

Zástupci Pirátů a STAN dnes poprvé společně usedli k jednomu stolu s vyjednávacími týmy Spojenců - Koalice pro Olomoucký kraj a ODS. „Povídali jsme si docela dlouho, kreslili si nějaké možnosti a snažili se všichni o nějaký konstruktivní výstup. Ještě jsme naše uvažování nad tím úplně nedotáhli do konce, proto jsme se dohodli, že budeme pokračovat v neděli večer," uvedl Suchánek. Předpokládá, že z nedělního jednání by už mohl být "konkrétní výstup".

Na dnešním jednání byly podle Suchánka rozpracovány možné varianty fungování krajské koalice, které nyní zástupci ODS, Pirátů, STAN a Spojenců - Koalice pro Olomoucký kraj zváží.

Máme za sebou první jednání všech 3 potenciálních koaličních stran Piráti a Starostové, Spojenci - Koalice pro...

Zveřejnil(a) Josef Suchánek má rád Olomoucký kraj dne Sobota 10. října 2020

Vítězné ANO má po volbách 18 mandátů. Případná menšinová koalice ODS s ANO by měla 25 hlasů, a závisela by tedy na podpoře dalších politických subjektů v zastupitelstvu. Spekulovalo se o SPD, která má pět zastupitelů. ODS však spolupráci s SPD v pondělí po regionální radě vyloučila. Nakloněno této spolupráci s SPD není ani hnutí ANO.

Krajské volby v Olomouckém kraji vyhrálo ANO, získalo 18 mandátů v zastupitelstvu. Druhá skončila koalice Pirátů a STAN se 13 mandáty. Třetí Koalice pro Olomoucký kraj bude mít 12 zastupitelů. Čtvrtá ODS má sedm mandátů. Na pátém místě je SPD s pěti zastupiteli.

V předchozích čtyřech letech v Olomouckém kraji vládlo vítězné hnutí ANO společně s ČSSD a ODS. Sociální demokracie se ale letos do krajského zastupitelstva nedostala.

Autoři | Foto Facebook - Josef Suchánek má rád Olomoucký kraj

Štítky ČR, volby, kraje, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.