pondělí 29. dubna 2024 Robert

VOLBY 2020: Ošťádal (STAN) vyhrál a stane se senátorem ve volebním obvodu Olomouc

Senátorem ve volebním obvodu Olomouc bude Marek Ošťádal (STAN). Ve 2. kole senátních voleb získal 68,76 procenta hlasů. Druhý Jan Zahradníček (ANO) dostal 31,23 procenta hlasů. Vyplývá to z výsledku sčítání na www.volby.cz. Druhého kola voleb se zúčastnilo 18,49 procenta voličů, v prvním před týdnem hlasovalo 37,56 procenta.

Ošťádala potěšil počet hlasů, které v druhém kole získal. „Děkuji všem voličům za jejich hlasy. Budu dělat vše pro to, abych jejich důvěru nezklamal a hlasy si zasloužil," řekl dnes ČTK Ošťádal, který chce z pozice senátora hájit zájmy starostů a obyvatel Olomoucka.

Ošťádal hodnotí předvolební kampaň v tomto volebním obvodu kladně. „Měl jsem z toho obavu, protože nejsem úplně takový ten politický typ. Bál jsem se, aby to nebylo nedůstojné a divoké hašteření. Musím ale říct, že z kampaně mám radost, protože proběhla slušně a důstojně," řekl Ošťádal.

Zahradníček ČTK řekl, že senátní volby letos ovlivnila situace kolem pandemie koronaviru i nízká volební účast způsobená odporem části veřejnosti k Senátu. „Proti nám se spojil tradiční silný voličský potenciál KDU-ČSL, takže tomu se těžko vzdoruje. V podstatě všichni proti ANO. Já to (výsledek voleb) přijímám, Markovi Ošťádalovi jsem už popřál a věřím, že bude lepší senátor než byla předchozí senátorka (Alena Šromová), protože tu moc vidět nebylo," uvedl Zahradníček.

V 1. kole získal Ošťádal 26,60 procenta hlasů, druhý Zahradníček 22,44 procenta hlasů. V obvodu Olomouc usilovalo letos o senátorský post sedm kandidátů.

V roce 2014 zvítězila v Olomouci Alena Šromová (KDU-ČSL). Ve 2. kole získala 53,87 procenta hlasů. Druhý skončil Jan Zahradníček (za ANO). Voleb se zúčastnilo sedm kandidátů.

Zájem o senátní volby byl malý, účast byla kolem 15 procent

Zájem o senátní volby zůstal i v sobotu nízký. Účast se pohybovala kolem 15 procent, v některých okrscích to ale bylo pouze v jednotkách procent. Naopak o něco větší zájem voličů mohl být v obcích, kde mají kandidáta na senátora. Komise nehlásí žádné problémy, zjistila ČTK. Před dvěma lety byla v senátních volbách účast 16,49 procenta.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři ,

Štítky volby, 2020, senátní, druhé kolo, Zahradníček, Ošťádal, STAN, ANO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.