pondělí 29. dubna 2024 Robert

VOLBY 2020: Poprvé nabídku odmítl, pak se stal senátorem. Kdo je Pepin z Hané?

Ve finále senátních voleb v olomouckém obvodu zvítězil Marek Ošťádal (STAN) před Janem Zahradníčkem z hnutí ANO poměrně jasně. Získal 68,76 procent hlasů. Představujeme vám nového senátora za volební obvod č. 66 - Olomouc.

„Menôjô se Marek Ošťádal, sô hanák jak poleno, kandidôjô do Senátô a děkôjô za fšecko," napsal hanácky na na svém Facebooku v poslední zprávě před finálními volby.

Ve finále poté mu odevzdalo hlas přes 14 tisíc voličů, kteří ho poslali do senátu.

Do letošních senátních voleb přitom málem ani nešel. „Nejprve jsem nabídku od Starostů a nezávsilých odmítnul," přiznal na svém Facebooku před druhým kolem senátních voleb. „Okolnosti mé kandidatury jsme hodně diskutovali a já na ni nakonec přistoupil. Důvodem pro mne ale nebyl kariérní růst, ani peníze, ale snaha udělat dobrou věc," napsal.

Ještě jednou vám moc děkuju! ????????

Zveřejnil(a) Marek Ošťádal • hanácký senátor dne Sobota 10. října 2020

Marek Ošťádal (47; STAN) - grafik a hudebník, zastupitel a starosta obce Náklo (od roku 2010). Zpěvák a kytarista v kapele Stracené Ráj, která zpívá pouze v hanáčtině. Je autorem fiktivní postavy Pepin z Hané a podílel se na tvorbě učebnice hanáčtiny pro základní školy.

Narodil se 28. srpna 1973. Vyučil se elektrikářem, později absolvoval Střední odborné učiliště stavební. V letech 1989 až 1994 pracoval jako elektromechanik u podniku Dopravní stavby. Poté se živil jako řidič v autodopravě, kterou později sám provozoval a pracoval také jako obsluha čerpací stanice v Unčovicích. V letech 1999 až 2008 byl zaměstnán jako inspektor strážní služby v olomoucké vazební věznici a v letech 2008 až 2010 jako grafik u firmy Tiskárna Twin. Je ženatý, má dvě dcery.

Do politiky vstoupil v roce 2010, kdy byl zvolen jako lídr Sdružení nezávislých kandidátů - Pro obec zastupitelem obce Náklo, v listopadu téhož roku se stal starostou této obce. V krajských volbách v roce 2016 neúspěšně kandidoval jako nestraník za hnutí STAN na společné kandidátce hnutí STAN a hnutí ProOlomouc do zastupitelstva Olomouckého kraje, o rok později neuspěl ve volbách do Sněmovny.

 

Autoři , | Foto Facebook Marek Ošťádal hanácký senátor

Štítky ČR, volby, senát, Olomouc, Ošťádal, PROFIL, FOTO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.