pondělí 29. dubna 2024 Robert

Vláda seznámí občany s novými opatřeními. Večer krátce po osmé k lidu promluví také sám Prymula

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) vystoupí dnes večer v televizích k aktuálnímu vývoji epidemie covidu-19. Projev budou od 20:05 vysílat Česká televize, Nova a Prima. To řekl mluvčí ministerstva zdravotnictví Jan Brodský. Odpoledne vláda začala jednat o nových mimořádných opatřeních, která bude třeba kvůli omezení šíření nákazy přijmout. Tisková konference po jednání vlády je naplánovaná na 17:30, čas se ale může s ohledem na průběh jednání změnit.

Večerní projev bude prvním podobným vystoupením ministra zdravotnictví k epidemii. V září, srpnu a březnu k národu z televizních obrazovek promluvil premiér Andrej Babiš (ANO). V posledním před třemi týdny spoluobčany vyzval, aby především kvůli ohroženým skupinám lidí respektovali povinnost nošení roušek. Přiznal, že se nechal ukolébat v létě poklesem nových případů a vláda opatření i kvůli atmosféře ve společnosti zmírnila.

Od 1. března, kde se v zemi objevily první případy covidu-19, se koronavirem nakazilo přes 117.000 lidí, necelá polovina z nich se už uzdravila. Nejvyšší denní přírůstek zaznamenalo Česko v pátek, kdy přibylo 8615 nakažených. V nemocnicích je s nákazou přes 2100 lidí. Od začátku epidemie zemřelo s koronavirem 987 osob.

Vláda dnes také rozhoduje o dalším zostření opatření proti šíření koronaviru, hned ráno se situaci bude zabývat Bezepečnostní rada státu. Kabinet probere také návrh ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) na posílení kapacit zdravotnictví povoláním mediků na pomoc nemocnicím při nouzovém stavu. Ministři by podle dřívějších zpráv měli projednat také dokument k restartu hospodářství, jehož součástí bude národní plán obnovy k čerpání zhruba 180 miliard korun. Plán bude podkladem pro to, aby Česko mohlo čerpat z nového fondu Evropské unie na pomoc ekonomikám zasaženým koronavirovou krizí. Začátek tiskové konference je naplánovaný na 17:30, čas se ale může změnit s ohledem na průběh jednání.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto vlada.cz

Štítky Prymula, opatření, projev

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Pavel Polívka

A vláda zrůd pokrčuje ...

úterý, 13. října 2020, 07:22

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.