neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Krajští zastupitelé dnes zvolí nové vedení Olomouckého kraje

Krajští zastupitelé dnes zvolí nové vedení Olomouckého kraje. Podle koaliční smlouvy se novým hejtmanem má stát lídr Pirátů a STAN Josef Suchánek, ve funkci vystřídá Ladislava Oklešťka (ANO). Ustavující zasedání zastupitelstva poznamená pandemie koronaviru, kvůli které se část zastupitelů včetně Suchánka a Oklešťka zúčastní jednání na dálku pomocí internetového videopřenosu.

Koaliční smlouvu v pátek v Olomouci podepsali zástupci Pirátů, STAN, Spojenců-Koalice pro Olomoucký kraj a ODS. V pětapadesátičlenném zastupitelstvu má tato koalice 32 hlasů. Vítězné ANO zůstane s SPD v opozici.

Jednání zastupitelstva bude za přísných hygienických podmínek. Veřejnost ho může sledovat pomocí online přenosu na internetu. Ze svých domovů se pomocí videokonference jednání zúčastní i Suchánek a Okleštěk, kteří minulý týden oznámili pozitivní testy na koronavirus.

Koalice Pirátů a STAN podle uzavřené koaliční smlouvy obsadí v jedenáctičlenné krajské radě stejně jako Spojenci - Koalice pro Olomoucký čtyři křesla. Na ODS připadnou tři místa.

V předchozích čtyřech letech v Olomouckém kraji vládlo hnutí ANO společně s ČSSD a ODS. ČSSD se letos do zastupitelstva nedostala.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky správa, volby, Olomoucký, zastupitelstvo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.