sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Novým olomouckým hejtmanem byl dnes zvolen Josef Suchánek

Novým hejtmanem Olomouckého kraje byl dnes na ustavujícím zasedání zastupitelstva zvolen lídr Pirátů a STAN a ředitel Správy kolejí a menz Univerzity Palackého Josef Suchánek. V čele hejtmanství nahradil Ladislava Oklešťka z hnutí ANO, které po říjnových volbách zůstalo spolu s SPD v opozici. Olomoucký kraj v následujících čtyřech letech povede koalice Pirátů, STAN, Spojenců-Koalice pro Olomoucký kraj a ODS. V pětapadesátičlenném zastupitelstvu má 32 hlasů.

„Hodláme vykonávat správu Olomouckého kraje férově a transparentně, rozvíjet všechny oblasti Olomouckého kraje a zlepšovat životní podmínky všech jeho obyvatel. Klíčová rozhodnutí hodláme v radě přijímat konsensuálně a přispívat tím ke zvyšování politické kultury v naší zemi," uvedl Suchánek, podle kterého budou do rozhodovacích procesů zapojeni i opoziční zastupitelé.

Nové vedení hejtmanství se podle Suchánka bude muset vypořádat s nepříznivými dopady pandemie koronaviru na hospodaření Olomouckého kraje. Zářijové odhady hovořily až o 900milionovém propadu letošních příjmů kraje.

Prvním náměstkem hejtmana byl dnes zvolen Ivo Slavotínek (Spojenci-Koalice pro Olomoucký kraj) a druhým Dalibor Horák (ODS). Na zbývající dva posty náměstků byli zvoleni Jan Šafařík (Spojenci-Koalice pro Olomoucký kraj) a Michal Zácha (ODS).

Krajské zastupitelstvo dnes kvůli pandemii koronaviru jedná v sále olomouckého magistrátu za přísných hygienických podmínek. Část zastupitelů se jednání účastní na dálku pomocí internetového videopřenosu. Ze svých domovů se prostřednictvím videokonference jednání účastní i Suchánek a Okleštěk, kteří minulý týden oznámili pozitivní testy na koronavirus.

Koalice Pirátů a STAN podle uzavřené koaliční smlouvy obsadí v jedenáctičlenné krajské radě stejně jako Spojenci - Koalice pro Olomoucký čtyři křesla. Na ODS připadnou tři místa.

V předchozích čtyřech letech v Olomouckém kraji vládlo vítězné hnutí ANO společně s ČSSD a ODS. ČSSD se letos do zastupitelstva nedostala.

Vizitka Josefa Suchánka (STAN), který byl dnes zvolen hejtmanem Olomouckého kraje

Datum a místo narození: 15. ledna 1963 v Ostravě
Vzdělání: vystudoval Vysokou školu báňskou v Ostravě, fakultu hutnickou (ing.), postgraduálně absolvoval počítačovou grafiku na Českém vysokém učení technickém v Praze (ČVUT)
Dosavadní zaměstnání: ředitel Správy kolejí a menz Univerzity Palackého (od roku 2015); zastupitel Olomouce (od roku 2018), zastupitel Olomouckého kraje (od října 2020)
Kariéra: výzkumný pracovník ve Vítkovických železárnách (1987 až 1992); manažer ve společnosti T&G Numic, s.r.o. (1992 až 2007); působil ve vyšších manažerských pozicích ve firmě Makro Ostrava (1997 až 1999); ředitel velkoobchodů Makro v Brně, Olomouci a Nitře, regionální manažer pro ČR (1999 až 2004); ředitel Makro Zlín (2004 až 2005); generální ředitel Vltava Stores (2005 až 2008); externí poradce, projektový manažer (2008 až 2011); ředitel CIBER Novasoft s.r.o. (2009 až 2011); manažer v Makro ČR Cash&Carry s.r.o (2011 až 2015)
Stranická příslušnost: člen hnutí STAN (od roku 2018), je členem krajského výboru hnutí.
Ostatní:
- Do zastupitelstva Olomouce se dostal po volbách v roce 2018.
- V letošních krajských volbách byl lídrem kandidátky STAN a Pirátů.
- Koalice Pirátů se STAN ve volbách skončila na druhém místě za vítězným ANO. Po volbách se dohodla s ODS a Spojenci-Koalice pro Olomoucký kraj na krajské vládě.
- Suchánek v kampani řekl, že mezi hlavní programové priority koalice Piráti a STAN patří dopravní infrastruktura, šetrný přístup ke krajině a regionální rozvoj. K Suchánkovým prioritám patří i podpora všech regionů s důrazem na znevýhodněné oblasti, boj proti suchu či transparentní přerozdělování krajských dotací.
- Politik žije v Olomouci, má tři děti. Je včelařem a cyklistou, rád poslouchá kapely Pink Floyd a Queen.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky zastupitelstvo, hejtman, Olomoucký, správa, politika, vizitka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.