sobota 20. dubna 2024 Marcela

Rozpočet se schodkem 320 miliard korun dnes podpoří i Zeman

Sněmovna se dnes začne zabývat návrhem státního rozpočtu na příští rok se schodkem 320 miliard korun. Dopoledne před poslanci rozpočet podpoří prezident Miloš Zeman. Dolní komora hlasuje v prvním čtení o základních parametrech návrhu, vedle schodku také o výši příjmů a výdajů. Pokud ukazatele schválí, v dalším projednávání jsou už možné jen přesuny peněz uvnitř rozpočtu. Závěrečné schvalování návrhu je plánováno na 16. prosince.

Vládní návrh předpokládá příjmy 1488 miliard korun a výdaje 1808 miliard. Rozpočet čelí kritice opozice. Například podle předsedky poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska jsou příjmy mimo ekonomickou realitu a výdaje neodpovídají prioritám souvisejícím s koronavirovou krizí. Předseda ODS Petr Fiala označil rozpočet za cár papíru, vzhledem k nynější situaci podle něho nedává smysl. Rovněž podle šéfa KDU-ČSL Mariana Jurečky je materiál v zásadě bezcenný.

Rozpočet tak bude ve Sněmovně čelit opoziční snaze o jeho vrácení vládě k přepracování. Očekává se však, že dolní komora základní parametry schválí, jak jí minulý týden doporučil rozpočtový výbor. Vláda ANO a ČSSD se v prvním čtení opře o hlasy poslanců KSČM, kteří menšinový kabinet ve Sněmovně tolerují.

Letošní schválený schodek původně byl 40 miliard korun. Sněmovna ho ale postupně na návrh vlády postupně navýšila až na 500 miliard korun. Důvodem byla podle kabinetu potřeba reagovat na ekonomické dopady epidemie koronaviru.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto facebook.com/prezidentcr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.