čtvrtek 2. května 2024 Zikmund

POLITICKÁ KORIDA: Jak budou letos vypadat vánoční trhy? Zeptali jsme se zastupitelů

Budou letos vánoční trhy? Plánování trhů samozřejmě letos ztěžuje epidemiologická situace, i proto se magistrát zatím jasně nevyjádřil k jejich konání. Vedení města čeká mimo jiné na to, zda se prodlouží nouzový stav a jaká budou platná nařízení. Olomoucká Drbna se proto zeptala zastupitelů napříč politickým spektrem, zda by letos vznik vánočních trhů podpořili a v jaké podobě, či by letošní ročník raději nepořádali.

Otázky redakce:

Jak vnímáte letošní situaci ohledně vánočních trhů? Pokud to vládní nařízení dovolí, podpoříte jejich konání (případně v jakém režimu)?

Otázky byly položeny předsedovi zastupitelského klubu. Předsedové či jejich zástupci měli čas odpovědět do úterý 17.listopadu 16:00. 


Odpovědi zastupitelů nejsou redakčně upraveny a jsou řazeny podle času doručení do redakce:


Yvona Kubjátová (ČSSD)

Co se mě týče, tak vnímám pořádání vánočních trhů v normálním režimu jako obtěžující pro ty, kteří bydlí na náměstí a jako perfektní pro jejich návštěvníky. Musíme si uvědomit, že v této složité době by měl každý chápat, že jsou už nyní platná omezení, kvůli kterým přicházejí o zisk různá odvětví a u některých to možná bude znamenat jejich likvidaci. Likvidaci něčeho, co léta budovali a na čem byli závislí i jejich zaměstnanci. Ukázat se se stánkem na vánočních trzích by pro některé jistě znamenalo aspoň nějaký zisk. Je však potřeba si i uvědomit koncentraci lidí na relativně malém prostoru u stánků plných lákadel sestávajících se převážně z věcí určených k okamžité konzumaci. Toto k atmosféře vánočních trhů bezesporu patří. Ale bezpečnost a ochrana zdraví se mi s tímto moc nesnoubí. Proto na vaši otázku, zda podpořím jejich konání a v jakém případném režimu vám dnes nedokážu odpovědět. Víme prognózu vývoje COVID-19? Pokud ji víte vy, tak já ne. Nicméně si myslím, že pokud se nestane zázrak a „virus“ nezmizí, tak je pro mě zdraví lidí přednější a dokážu si představit, že jeden rok bez našich vyhlášených vánočních trhů se Olomouc i jejich návštěvníci budou muset obejít.

Jiří Zima (KSČM)

Je mi z této situace smutno. Za současné epidemické situace je však třeba dodržovat nařízená opatření, aby se omezilo šíření pandemie. Mé přání – vydržme to, ať je to již za námi a jsme optimističtější do budoucnosti. Přesto je třeba zachovat vánoční výzdobu centra města, jako připomínku blížících se vánočních svátků. Na každého, kdo projde centrem města, by měla dýchnout sváteční atmosféra ať se stánky, či bez nich. Věřím, že v příštím roce si vše vynahradíme a olomoucké vánoční trhy se uskuteční v plné kráse a zařadíme se opět na špici celorepublikového hodnocení návštěvníků našeho města.

Michal Giacintov (KDU-ČSL)

Letošní situace je velice složitá a některá města už od pořádání trhů ustoupila. Nejen v případě Olomouce je to samozřejmě škoda, i když si přiznejme, že stávající formát Olomouckých trhů je již pár let překonaný a trhy by si zasloužily restart a tedy zásadní změnu. Proto předpokládám, že i pokud dojde k zásadnímu uvolnění restrikcí, nebudou trhy navštíveny tak, jako v minulých letech, neboť vysoké procento návštěvníků trhů už delší čas tvořili hlavně přespolní a ne rezidenti, jak tomu bývalo v minulosti.

Miloslav Tichý (ANO 2011)

Věřím, že vánoční trhy i letos v nějaké podobě proběhnou. Pokud to bude možné, pokud nám to epidemická situace dovolí, byla by velká škoda, abychom tradici olomouckých vánočních trhů přerušovali. Vždyť ty naše patří mezi nejkrásnější v ČR! Určitě ale musíme počítat s tím, že i když se letos uskuteční, budou v nějaké redukované podobě, tak aby splňovaly aktuální opatření. Platí, že zdraví musí být na prvním místě, o tom nikdo nepochybuje. Bude tedy záležet na délce nouzového stavu a aktuálních protiepidemických opatřeních. Dovedu si představit, že na vyzdobeném náměstí bude nasvícený vánoční stromek, namísto velkých koncertů menší, komorní, případně reprodukovaná hudba, a nějaké stánky s punčem a vánočním sortimentem. Pokud pořadatel bude schopen dodržet hygienická opatření, tak bych podpořil i takovou menší variantu trhů. I tak bychom si vánoční atmosféru olomouckého náměstí určitě vychutnali. Pokud ale odborníci řeknou, že to není dobrý nápad, tak se jejich radami budeme jednoznačně řídit.

Jonáš Bláha (spOlečně)

Je nepochybné, že vládní nařízení do letošních Vánoc významně zasáhnou. Všichni se musíme situaci přizpůsobit, avšak nařízení jsou přijímána a odvolávána natolik zmateně a nelogicky, že odhadnout, jaký bude vývoj v následujících dnech a týdnech, je v zásadě nemožné. Je potřeba se připravit na variantu, kdy tradiční vánoční punč budou doručovat rozvážkové služby a setkání s přáteli či rodinou proběhne pouze pomocí telekonference. Čert s andělem budou muset dodržovat dvoumetrové rozestupy a Mikuláš bude povinen se prokázat negativním testem na koronavirus. Jak bude doručovat dárky Ježíšek, aby neporušil noční zákaz vycházení, nám není známo.

Hynek Melichar (Piráti a Starostové)

Skutečnost, že se letos velmi pravděpodobně olomoucké vánoční trhy v tradiční podobě neuskuteční, je samozřejmě mrzutá. K atmosféře adventní Olomouce už neodmyslitelně patří a lákají mnoho návštěvníků z jiných měst i ze zahraničí. Epidemiologická situace je bohužel vážná a je to třeba respektovat. Za stávající situace si trhy na Horním náměstí, kde se na relativně stísněném prostoru mezi stánky koncentruje značné množství lidí, nedovedu představit. Přinejmenším ne s tradičním punčem a dalším občerstvením, které by lidé využívali jako záminku pro sundání roušek. Co si zatím dovedu představit, je menší množství stánků v dostatečných rozestupech s přísně vybraným vánočním a rukodělným zbožím a podmínkou zakrytí dýchacích cest po celou dobu nákupu. Pravděpodobné zrušení či omezení letošních olomouckých vánočních trhů má pro město i jeden praktický dopad, a to odložení koncesního řízení na provozovatele trhů v dalším období. Mimořádnou situaci lze proto využít k diskusi o budoucí podobě vánočních trhů na základě inspirace z dalších měst i oslovení dalších potenciálních provozovatelů. Ocenil bych, kdyby se trhy rozšířily i mimo hlavní náměstí, např. do kouzelných zákoutí Žerotínova náměstí či ve spolupráci s Výstavištěm Flora do Smetanových sadů, kde by mohla vzniknout klidnější část trhů. Pokud to epidemiologická situace dovolí, pak bude samozřejmě skvělé, když trhy, třeba jen ve zkráceném režimu, proběhnou.

Marcela Škvařilová (ProOlomouc)

Je to tak příjemné - popíjet punč a náhodně se potkávat s bývalými kamarády nebo spolužáky, které jste léta neviděli. Obdivovat vánoční strom a poslouchat vánoční muziku kousek od Sv. Trojice. Vzpomínat na roky, kdy jsme byli mladší a všechno bylo pěkné a i ta děvčata hezčí? Koukat na oblohu plnou hvězd, protože před Vánocemi se stmívá brzy. Ano, pěkný zážitek, ale přesto budu prosit, abychom ten milý zvyk odložili o rok. Abychom si udělali příjemnou procházku a obdivovali vánoční strom, ale bez toho povídání u punče. Místo setkávání (s rouškami nebo bez nich) si letos raději posílejme ty nejlepší recepty na punč a grog, recepty na cukroví, sdílejme fotografie i pozdravy na fb nebo přes e-mail, zavolejme si. Napišme pěkná slova blízkým ale i vzdáleným kamarádům, vzpomeňme si na ně a dejme jim vědět, že na ně myslíme. Ale prosím, nesetkávejme se. Jsou to jen 2-3 týdny, kdy nemocnice byly těsně před kolapsem, kdy spousta zdravotníků pracovala do vyčerpání, kdy se začaly stavět polní nemocnice a shánět ventilátory. Covid-19 není legrace a bohužel s ním zápasíme už dlouho. Pojďme společně pomáhat tomu, aby tato epidemie už konečně skončila. Za zdravotníky děkuji, že nás tímto způsobem podpoříte.

Martin Jirotka (SPD a SPOZ)

Na otázky redakce neodpověděl.





Jan Holpuch (ODS)

Na otázky redakce neodpověděl.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Olomoucká drbna

Štítky vánoce, trhy, olomouc, politika, korida, 2020

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.