pátek 26. dubna 2024 Oto

POLITICKÁ KORIDA: Jaké priority v příštím roce mají olomoucké zastupitelské kluby? Zeptali jsme se jich

Rok 2020 se pomalu chýlí ke konci. Jak bude vypadat ten další? Co je potřeba v Olomouci zlepšit a na co se zaměřit? Odpovědi jsme hledali u předsedů zastupitelských klubů, kterých jsme se zeptali na jejich priority v dalším roce.

Otázky redakce:

Co bude pro váš zastupitelský klub prioritou v následujícím roce? Jaká problematika si zaslouží více pozornosti a řešení?

Otázky byly položeny předsedům zastupitelských klubů. Předsedové či jejich zástupci měli čas odpovědět do středy 9.listopadu 12:00.


Odpovědi zastupitelů nejsou redakčně upraveny a jsou řazeny podle času doručení do redakce:


Jiří Zima (KSČM)

I když náš klub KSČM je v současném zastupitelstvu města v opozici, budeme podporovat jakýkoliv návrh od kohokoliv, který bude ve prospěch občanů našeho města.  Samozřejmě prioritou pro nás bude ekonomika našeho města. Aby se město nepropadalo do ještě většího dluhu, neboť patří v současné době k nejzadluženějším městům v naší republice. Hospodařit se musí rozumně a ne na úkor další generace. Investovat se však musí, aby se město rozvíjelo. Ale vše musí být plánováno s přihlédnutím k potřebám města a jeho občanů. Musíme si říci, co je nutné a co lze odložit. Nesmíme mít velké oči a ve svých rozhodnutích vidět pouze krátkodobé zalíbení se v očích voličů. Nové komunální volby se blíží…

Michal Giacintov (KDU-ČSL)

Rok 2021 bude rokem šetření provozních výdajů, dokončení dlouho připravovaného prodloužení tramvajové tratě na Nové Sady a vybudování nového odstavného parkoviště tramvají na Ulici Jeremenkova u hlavního nádraží. Velký důraz budeme klást na zajištění čistoty města, opravy cest, chodníků, nemovitostí v majetku města a dobudování cyklostezek. Prioritou je pro nás bezpečnost cyklistů, chodců a všech obyvatel města. Vnímáme také neutěšenou situaci s parkováním, s jejímž řešením nám, věříme, pomůže aktuálně projednávaná nová parkovací politika města. Současně budeme podporovat témata, která jsou KDU-ČSL dlouhodobě blízká: podpora rodin, estetizace veřejného prostoru, další zlepšování péče o zeleň, městskou památkovou rezervaci a dostupnější bydlení.

Robert Runták (hnutí spOlečně)

Rok 2021 bude pro město Olomouc velice komplikovaný. Výrazně pocítíme dopady koronakrize, a to zejména v rozpočtové oblasti. Prioritou tedy bude udržet vyrovnaný městský rozpočet. K tomu bychom chtěli přispět i tím, že dojde k výraznému zeštíhlení personálního obsazení magistrátu, které je v Olomouci ve srovnání s podobně velkými městy po dlouhá léta velmi zbytnělé. Je potřeba systémově řešit záležitosti městských příspěvkových organizací Moravského divadla a Moravské filharmonie, jejichž provoz je pro město finančně velmi náročný. Je třeba zajistit realizaci již schválených investičních akcí, na něž můžeme čerpat dotace - tedy především dostavby tramvajové tratě. V Dopravním podniku a v Technických službách se ujmou kormidla nově vybraní ředitelé, kteří by měli zajistit efektivnější fungování a zvýšení produktivity práce. Chtěli bychom, jak jsme avizovali již v našem volebním programu, aby město Olomouc volilo chytrá a levná řešení. Aby se stalo navzdory aktuální složité situaci transparentním smart městem, plným zeleně, ve kterém se lidem bude dobře žít.

Miloslav Tichý (ANO 2011)

Naši prioritou bude samozřejmě splnit co nejvíce bodů programového prohlášení rady města, resp. programu, se kterým jsme do voleb šli. Situaci bohužel komplikuje ekonomická situace, kdy na nepříliš dobrý stav městské pokladny, jak jsme ji v roce 2018 převzali, nyní ještě negativně dopadají důsledky boje s epidemií covid-19. V příštím roce tedy bude prvořadým cílem stabilizovat fungování města i v současné ekonomické situaci, kdy příjmy se reálně snižují a zátěž z minulosti je veliká. Přitom však musí být naši prioritou zajistit fungující služby, které má město svým občanům poskytovat. S tím vším souvisí úsporná opatření, která je již nyní nutné realizovat. Řešením jednoznačně není omezovat investice a zastavit rozvoj města. Náš klub podporuje plánované investice, a to jak ty velké (tramvajová trať na Nové Sady, odpadové centrum, rekonstrukce zimního stadionu), tak i menší (např. nové přechody pro chodce, úpravy křižovatek), a samozřejmě také nezbytné opravy, včetně projektů estetizace veřejných prostranství. Abychom ale tyto plány mohli realizovat, musíme nejprve hledat úspory na magistrátu. Ano, zatím se nám daří snižovat provozní náklady, ceny za objednávky veřejných služeb, rezervy však stále vidím v mzdových nákladech úřadu. Opravdu se už vážně musíme zabývat otázkou velkého množství úředníků v porovnání s městy obdobné velikosti. Mimochodem, za ty dva roky jsem na magistrátu poznal spoustu pracovitých srdcařů, jejichž práce si vážím. Vedle toho ale bohužel i opačné případy. Stejně tak nás čeká diskuze nad velkými náklady města na chod kulturních příspěvkových organizací Moravské divadlo a Moravská filharmonie a jejich nízkou soběstačností. Ano, bude toho v příštím roce opravdu hodně, co si zaslouží naši pozornost.

Tomáš Pejpek (ProOlomouc)

Naše priority zůstávají stejné, jen v podmínkách nedostatku prostředků se stávají naléhavějšími. Zodpovědně hospodařit, dostat pod kontrolu provozní výdaje města, přestat s dalším zadlužováním a výprodejem majetku, pečovat o existující infrastrukturu, transparentně po diskuzi s obyvateli a městskými částmi rozhodovat o investicích a znát jejich dlouhodobé ekonomické dopady, otevřít se více komunikaci a spolupráci s obyvateli, podnikateli i odborníky... a šetřit, šetřit, šetřit.....

Yvona Kubjátová (ČSSD)

Sociální demokraté v zastupitelstvu města budou i nadále konstruktivní opozicí. I proto naší prioritou bude podpora klíčových investičních akcí - prodloužení TT na Nových Sadech, odpadové centrum, investice do údržby a opravy městského majetku (školy, bytový fond, silnice a chodníky) včetně zeleně. Pokud se zeptáte občanů našeho města, pak se dozvíte, že problémů, které by si zasloužily pozornost, je více. Z pohledu olomoucké sociální demokracie v současnosti vnímáme jako problém stav městského majetku - zejména bytového fondu a speciálně bytů pro seniory a občany s handicapem, To je úkol pro městskou akciovou společnost SNO, a.s., aby opravy a rekonstrukce bytů byly prováděny mnohem rychleji a systematičtěji. S tím souvisí i nedostatek cenově dostupného nájemního bydlení pro mladé lidi. To je problém, jehož řešení je dlouhodobé a bude vyžadovat spolupráci napříč politickým spektrem.

Viktor Tichák (Piráti a Starostové)

Priorit pro zastupitelský klub Pirátů a Starostů bude v roce 2021 mnoho a v mnohém se budou krýt s prioritami roku 2020. Budeme i ve třetím roce našeho opozičního působení konstruktivní, nepolevíme v plnění naší kontrolní funkce, ale chceme i přicházet s novými nápady, jak zlepšit fungování města i život Olomoučanů. Náš zastupitelský klub je velmi efektivní tým. Andrea Hanáčková vnímá jako svou prioritu pokračovat v koncepční debatě o divadle a filharmonii a vést ji k nějakému udržitelnému cíli. Hynek Melichar se zaměří na strategii městské zeleně či modrozelenou infrastrukturu a její naplňování, na řadu přijde také Akční plán pro udržitelnou energii a klima (SECAP), který chceme schválit. Prioritou Marka Zelenky bude dohlédnout na to, aby se nový ředitel DPMO zabýval inovacemi a celkovou dopravní politikou města. Pokračovat bude i snaha získat Hanácká kasárna do rukou města. Jakub Knápek by rád zamezil dalším nehodám dětí na přechodech pro chodce, proto bude kontrolovat důslednost hlídek policie na přechodech u škol a navrhovat nové bezpečnostní prvky. Naše nová zastupitelka Radmila Prchal Pavlíčková se zaměří na naplňování koncepce rozvoje školství v Olomouci a podporu inovativních školských zařízení bez ohledu na zřizovatele. Mou osobní prioritou je kontrola finančních toků města. Už potřetí je nám předkládán rozpočet, který se tváří, že je město v pohodě, a střednědobý výhled, který se dá označit za výsměch příštím koalicím. Chtě nechtě se nacházíme na okraji vodního víru ve vypouštěné vaně. Musíme si to uvědomit a začít se tak chovat. Předsevzetím našeho klubu jako celku je zlepšit komunikaci s veřejností. Rádi bychom více využili možnosti různých mediálních nástrojů, jako jsou krátká videa nebo články a přehledné grafiky na webech a sociálních sítích. 

Jan Holpuch (ODS)

Vidíme dvě zásadní věci: peníze a parkování. Předpokládám, že o rozpočtu města se zmiňují i ostatní kolegyně a kolegové. Za nás platí, že je potřeba začít dělat reálné kroky vedoucí k provozním úsporám, k zeštíhlení magistrátu, k větší efektivitě úřadu. Nelze šetřit jenom na ostatních. Obrovským tématem je budoucnost velkých příspěvkových organizací, divadla a filharmonie, a taky Flory. Jsou to naše nejcennější značky, bohužel se za současné situace ocitají pod stále silnějším ekonomickým tlakem. Chceme otevřít skutečně seriózní debatu o jejich dlouhodobém financování a o případných systémových změnách. Hledat odpovědné řešení a získat pro něj celospolečenskou shodu. S přehazováním horkého bramboru už dlouho nevydržíme. Posledním tématem je parkovací politika, kterou město aktuálně zpracovává. Bereme ji jako příležitost situaci ve městě zlepšit a obyvatelům parkování usnadnit. Nikoliv jako nástroj k tomu, jak majitele aut potrestat, zpoplatnit a převychovat na cyklisty. Bude to rok plný výzev. Těšíme se na ně.

Martin Jirotka (SPD a SPOZ)

Na otázky redakce neodpověděl.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Anna Skopalová

Štítky politika, korida, Olomouc, anketa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.