pátek 29. března 2024 Taťána

Olomouc bude v příštím roce hospodařit s nižšími příjmy

Olomouc bude příští rok hospodařit s příjmy 2,554 miliardy korun, ve srovnání se schváleným rozpočtem na letošní rok je to o 173 milionů korun méně. Výdaje města klesnou o 103 milionů korun na 2,778 miliardy korun. Schodek 224 milionů korun pokryje město pomocí převodu 20 milionů korun z letoška a z úvěrů. Rozpočet, jehož příjmy a výdaje opět poznamenají dopady pandemie koronaviru na ekonomiku, v pondělí schválilo olomoucké zastupitelstvo.

Schválený návrh rozpočtu počítá s tím, že město si příští rok kromě krátkodobého úvěru 50 milionů korun vezme i dlouhodobý úvěr 320 milionů korun na investice. Mezi nimi je zařazeno zahájení stavby další části tramvajové trati z centra města na sídliště Nové Sady a nového odpadového centra.

Město kvůli pandemii koronaviru od letoška přichází o značnou část příjmů ze sdílených daní. Daňové příjmy Olomouce jsou na rok 2021 sníženy z letošních 1,859 miliardy korun na 1,794 miliardy korun. V schváleném rozpočtu na letošní rok přitom obnášely 1,989 miliardy korun.

Rozpočet Olomouce na rok 2020 původně počítal s příjmy 2,727 miliardy korun a výdaji 2,881 miliardy. Po dodatečné úpravě mají letošní příjmy obnášet 2,858 miliardy korun a výdaje 3,097 miliardy korun. V porovnání s upraveným letošním rozpočtem tak jeho schválený návrh na příští rok počítá s poklesem příjmů o 303 milionů korun a výdajů o 318 milionů korun.

Primátorův náměstek Otakar Bačák (spOLečně) zastupitelům řekl, že rozpočet na rok 2021 je postavený na zářijové predikci ministersva financí, ze které kvůli dopadům pandemie vyplývá pro město pokles daňových příjmů zhruba o 200 milionů korun. Ve schváleném návrhu rozpočtu naopak nejsou zohledněny dopady daňového balíčku, který nyní znovu projedná Sněmovna. Pokud bude upravený návrh daňových změn schválen, tak to bude pro Olomouc znamenat výpadek na straně příjmů dalších 200 milionů korun.

Očekávaný propad příjmů Olomouce způsobený daňovým balíčkem mohou podle Bačáka příští rok výrazně snížit chystané změny rozpočtového určení daní, díky kterým by příjmy Olomouce reálně klesly o 40 milionů. „Pro takovouto hodnotu není nutné neschválit rozpočet. Jakmile bude balíček uveden v život, tak jsme schopni formou rozpočtových změn na tento výpadek najít odpovídající výdaje, případně najít navýšení příjmů," řekl Bačák.

Podle opozičního zastupitele Tomáše Pejpka (ProOlomouc) bylo kvůli nejasnostem ohledně vývoje příjmů města v příští roce na místě uvažovat o rozpočtovém provizoriu. „Příjmy jsou nereálné a rozpočet je ve skutečnosti schodkový," varoval Pejpek.

Letos by rozpočet Olomouce díky úsporným opatřením i mimořádnému příspěvku státu, který kompenzoval výpadek daňových příjmů, neměl skončit výrazným schodkem. Olomouc dostala v létě od státu mimořádnou kompenzaci bezmála 126 milionů korun, peníze byly začleněny do rozpočtu. Město zároveň zredukovalo některé provozní a investiční výdaje.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky hospodářství, správa, rozpočet, Olomouc, 2021

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.