sobota 20. dubna 2024 Marcela

Plaga chce přednostně očkovat učitele z mateřských škol

Ministr školství Robert Plaga (ANO) bude požadovat úpravu strategie, která určuje pravidla očkování proti koronaviru. Ministerstvo zdravotnictví (MZd) v ní opomenulo pracovníky mateřských a speciálních škol, uvedl Plaga na twitteru. Možnost očkování pro pedagogické pracovníky byla podle něj s ministerstvem zdravotnictví dohodnuta jako jedna z priorit strategie.

„Nová verze vakcinační strategie tomu však neodpovídá. Obzvláště pracovníci v mateřských a speciálních školách musí být při vakcinaci maximálně upřednostněni," uvedl Plaga na twitteru. Formulace v nové verzi strategie podle něj může vyvolávat dojem, že očkováni pedagogických pracovníků má nižší prioritu, což neodpovídá situaci.

„Obzvláště pracovníci v mateřských a speciálních školách, kde nejsou nastavena režimová opatření nepřetržitého nošení roušek, by měli být při vakcinaci maximálně upřednostněni. V tomto duchu budeme požadovat úpravu vakcinační strategie," popsal Plaga argumenty pro upřednostnění daných zaměstnananců.

Očkovací strategii schválila vláda 7. prosince. První verze strategie ale ještě neobsahovala podrobnosti k organizaci očkování. Nynější verze byla dokončena před vánočními svátky. V Česku by podle ní mělo vzniknout 30 center pro očkování proti nemoci covid-19 a zhruba od května mají očkovat i praktičtí lékaři. Přednostně budou očkováni zdravotníci, hasiči, policisté či vojáci a také lidé z rizikových skupin při nákaze koronavirem jako senioři či chronicky nemocní. Širší veřejnost se bude moci nechat očkovat asi až od března.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto facebook.com

Štítky politika, vláda, očkování, koronavirus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.