čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Prošel jsem si zkouškou ohněm, říká bývalý ministr Adam Vojtěch. Účast v komunální politice nevylučuje

Asi jen těžko budete hledat někoho, kdo na vás v loňském roce promlouval z televizní obrazovky častěji. Dnes už bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) se stal pro Česko symbolem začátku koronavirové krize, když veřejnosti oznamoval leckdy nepopulární vládní opatření. Dnes se podle svých slov snaží rodině vynahradit čas, který v posledních třech letech věnoval především práci na ministerstvu. O tom, jestli se změnil jeho pohled na premiéra Andreje Babiše a jak hodnotí kroky vlády po odchodu z ministerstva, pohovořil v rozhovoru pro Drbnu.

Kde jste trávil uplynulé Vánoce?
Částečně v Praze a pak v mých rodných Českých Budějovicích.

Co vám nyní zabírá nejvíce času?
Určitě je to jednání Poslanecké sněmovny, kterého se pravidelně účastním a na účast jsem dbal i v době, kdy jsem byl ministr zdravotnictví. Nicméně párkrát do měsíce dojíždím ještě do Ústí nad Labem, kde jsem členem představenstva Krajské zdravotní.

Prošel jsem si zkouškou ohněm

Od září, kdy jste rezignoval na pozici ministra zdravotnictví, uplynulo už poměrně hodně času. Už z vás opadl stres, který jste od března prožíval?
Ano, musím říct, že opadl. Ačkoliv byl poslední rok zcela mimořádný a nesmírně náročný, začíná mi intenzivní práce, kterou jsem dělal na ministerstvu, chybět. Na druhou stranu jsem nesmírně šťastný, že mám konečně čas být se svou manželkou a s rodiči. Rodinu jsem musel v posledních třech letech kvůli práci velmi upozadit. Nyní se to snažím všem vynahradit.

Je něco, co byste s odstupem času během koronavirové krize řešil jako ministr jinak?
Tuto otázku dostávám často. Jako ministr jsem dělal maximum možného, abychom situaci zvládli. Věnoval jsem tomu všechno a velmi naslouchal odborníkům. Určitě je mnoho rozhodnutí, které bych jako ministr se zkušeností udělal jinak, ale ta zkušenost tady nebyla.

Porovnejte Adama Vojtěcha v roce 2017 a Adama Vojtěcha na konci roku 2020. Jak se během působení na ministerstvu zdravotnictví změnil?
Dnešní Adam Vojtěch je mnohem zkušenější a odolnější. Prošel jsem si zkouškou ohněm a mnoho se toho naučil.

Ne každý krok vlády se setkal s pochopením veřejnosti. Jak jste se srovnával s kritikou například na sociálních sítích?
Ačkoliv to není příjemné, ministr si musí zvyknout na to, že kritika k politice patří. Ale i když se třeba jedná pouze o zlomek veřejného mínění, samozřejmě se to člověka dotkne. Nicméně musím říct, že já mám na svých sociálních sítích mnoho velmi milých lidí a podporovatelů a nesmírně si jich vážím. Velmi mě překvapila neuvěřitelná vlna podpory po mém odchodu z ministerstva. Dodnes mě to hřeje u srdce a jsem za to moc vděčný, protože mi to odchod z resortu hodně ulehčilo.

Setkal jste se během té doby s nějakou ostřejší výměnou názorů „z očí do očí?“
Myslím si, že výměna názorů byla v době koronaviru na ministerstvu nebo na vládě velmi častá, nevzpomínám si však na žádnou, která by byla doslova ostrá.

Koronavirus dal prostor dezinformacím

Koronavirová krize v plné síle ukázala na problematiku fake news a zároveň potvrdila sílu konspiračních webů. Vidíte to podobně?
Určitě, koronavirus dal prostor dezinformacím. Jejich vzestup je vidět především nyní v souvislosti s vakcínou proti covidu.

Co podle vás způsobuje tak velkou skepsi lidí a důvěru ve zprávy z pochybných a neověřených zdrojů?
Možná je to naštvání na protiepidemická opatření. Bohužel současná dezinformační kampaň je velmi sofistikovaná a velice těžko se jí čelí. Příkladem jsou řetězové emaily mezi seniory. Dle mého názoru je jediná cesta snažit se ze strany vlády a ministerstva občanům nabídnout maximum srozumitelných oficiálních informací a ty mezi občany propagovat. Všichni by měli sledovat oficiální stránky koronavirus.mzcr.cz a také covid.gov.cz.

Po vašem odchodu z pozice ministra se na pozici vystřídal Roman Prymula a Jan Blatný. Jak hodnotíte kroky vlády po vašem odchodu?
Vláda dělá vše, co musí, a věřím, že to dělá nejlépe, jak může. Kroky pana ministra Blatného podporuji, moc dobře vím, že není v jednoduché situaci.

V případě podzimního rozvolnění bych nicméně postupoval více opatrně a více ho sektoroval jako na jaře. Rozdělil bych to do více vln a nastavil intervaly 10 až 14 dní v rámci inkubační doby tak, aby se dalo identifikovat, kde je problém. Obávám se, že při tak širokém rozvolnění není ministerstvo schopné říct, co nárůst způsobilo. A pak je tady strategie očkování, na které jsme začali pracovat již v létě a je škoda, že se nedokončila a nezačala realizovat dříve.

Jste se současným ministrem v kontaktu? Přeci jen jste během posledních let podepsán pod řadou projektů, které nadále fungují.
Jsem s panem ministrem v kontaktu, zejména co se týče důležité necovidové agendy. Na ministerstvu jsem se svým týmem připravil řadu důležitých pro-pacientských změn, které čekají na předložení vládě. Je velmi důležité, aby je ministerstvo dotáhlo do konce legislativního procesu. Já jsem připraven je jako poslanec podpořit a pomoci je prosadit.

V Česku se rozjíždí očkování proti koronaviru. Necháte se očkovat?
Určitě ano, je to jediné východisko ze současné nenormální situace.



Komunální politika je krásná věc

V září jste řekl, že hodláte po vypršení mandátu odejít z politiky. To stále platí?
Ano, to platí. V tuto chvíli jsem přesvědčen o tom, že nebudu kandidovat v říjnových sněmovních volbách. Nicméně nechci říkat, že se už nikdy do politiky nevrátím. Možná někdy v budoucnu, uvidíme.

Nelákala by vás například komunální politika? Například na krajské nebo obecní úrovni?
Komunální politika je krásná věc, protože jste blízko občanům, a když to děláte dobře, můžete toho mnoho změnit k dobrému. Takže mohu říct, že třeba někdy v budoucnu by mě komunální politika lákala.  

Jakým směrem se po vypršení mandátu bude Adam Vojtěch ubírat?
Jsem člověk velmi otevřený novým výzvám. Zatím vám neumím říct, kam povedou mé další kroky. Jestli to bude nadále ve zdravotnictví, nebo půjdu dělat právničinu. Nikdy jsem příliš neplánoval a současně se nebojím nových výzev.

Změnila koronavirová krize váš pohled na premiéra Andreje Babiše?
Pana premiéra znám pracovně již docela dlouho a musím říct, že dodnes vycházíme velmi dobře. Koronavirus můj pohled na něj nezměnil. Je to jeden z nejpracovitějších lidí, které jsem v životě poznal.

Po vašem odchodu z pozice ministra jste přijal výzvu alespoň částečně se vrátit k vaší pěvecké kariéře. Stále počítáte minimálně s jedním koncertem?
Muzika bude navždy mým koníčkem. Nicméně když po mém odchodu z ministerstva přišla nabídka na koncert, přijal jsem ji. Chtěl bych případný výtěžek věnovat na péči o duševně nemocné děti. Nicméně s ohledem na současnou pandemickou situaci si myslím, že jeho realizace nebude ještě dlouho možná. 

Oznámkujte působení Adama Vojtěcha na postu ministra zdravotnictví

Celkem hlasovalo55 čtenářů

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Facebook.com/Adam Vojtěch

Štítky Adam Vojtěch, rozhovor, koronaviru, zdravotnictví, komunální politika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.