pátek 26. dubna 2024 Oto

Příprava kandidátek pro sněmovní volby je v Olomouckém kraji v plném proudu

Příprava kandidátek pro podzimní volby do Poslanecké sněmovny je v Olomouckém kraji v plném proudu. Konečnou podobu prvních kandidátních listin by měly stranické orgány schvalovat v příštích týdnech. Některé strany už vybraly lídra pro podzimní volby, vyplývá z ankety České tiskové kanceláře.

Kandidátku piluje koalice SPOLU, kterou tvoří ODS, KDU-ČSL a TOP 09. „Za ODS mám v podstatě hotovo, kandidátku zveřejníme, až budou mít hotovo i naši partneři. Termín je do konce února," řekl krajský předseda ODS Michal Zácha. Zda má o kandidátce jasno ČSSD, není zřejmé. Krajský předseda sociálních demokratů Jiří Zemánek telefony nezvedá a krajská tajemnice Lenka Rašková nechtěla přípravu kandidátky komentovat.

Hnutí ANO bude o podobě kandidátky pro sněmovní volby rozhodovat zřejmě až v dubnu, kdy už by měla opadnout vlna pandemie koronaviru. „O kandidátkách u nás rozhodují sněmy a svolávat je teď by byl nerozum," řekl krajský předseda ANO Ladislav Okleštěk. Podle něj ale hnutí nechce jít cestou elektronického hlasování o podobě kandidátky. „Chceme, aby se k tomu mohl každý vyjádřit," podotkl.

Kandidátní listinu v těchto dnech připravuje také STAN. „Primárky budeme mít v průběhu ledna a února," uvedl krajský předseda STAN Radek Brázda, podle kterého by měl o lídrovi v únoru rozhodnout online sněm. STAN má na společné kandidátce s Piráty v Olomouckém kraji připadnout první pozice. Jedničkou Pirátů pro sněmovní volby bude místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Pikal. Piráty v kraji vedl do voleb v roce 2017.

Lídrem kandidátky Trikolory pro podzimní volby do Poslanecké sněmovny v Olomouckém kraji je poslankyně Zuzana Majerová Zahradníková. „Zbytek kandidátky připravujeme. O účasti a pořadí všech členů se bude hlasovat na březnové schůzi krajské organizace," řekl Vojtěch Kaprál z krajské organizace Trikolory.

KSČM nyní vybírá kandidáty na úrovni okresních organizací. „To by mělo skončit do konce ledna. Do konce února bychom měli rozhodnout o tom, kdo bude lídrem kandidátky a o pořadí na kandidátce," řekl místopředseda krajského výboru KSČM Ludvík Šulda.

Ve fázi přípravy je v Olomouckém kraji také kandidátka SPD. „Oblastní kluby dávají své návrhy. Konečná verze návrhu kandidátky bude potvrzená krajskými konferencemi, až je bude možné uspořádat," sdělil asistent poslanců SPD Radima Fialy a Pavla Jelínka Radovan Moudrý.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, volby, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.