sobota 20. dubna 2024 Marcela

Prostějovští radní odvolali z funkcí svého kolegu Josefa Augustina, obviněného z krácení daní

Prostějovští radní dnes odvolali ze školské rady a komisí magistrátu svého kolegu Josefa Augustina (KSČM), kterého policie obvinila kvůli nepodání daňových přiznání.

Radní zároveň doporučili zastupitelstvu, aby advokáta Augustina odvolalo z funkce člena městské rady, řekla včera ČTK mluvčí magistrátu Jana Gáborová. Augustin se zatím nerozhodl, zda na místo radního rezignuje sám. Jeho konec ve vedení města už delší dobu požaduje opozice.

Augustin byl podle Gáborové odvolán z funkce člena školské rady, předsedy komise pro kulturu a cestovní ruch a komise pro nákup uměleckých děl. Zároveň přišel o pravomoc oddávat novomanžele. Byl odvolán také z dozorčí rady městské společnosti Domovní správa Prostějov. "Rada města doporučuje zastupitelstvu odvolat Josefa Augustina z funkce člena rady města," dodala Gáborová.

O případném odvolání Augustina by mělo zastupitelstvo Prostějova jednat v pondělí. Augustin dnes ČTK řekl, že v pondělí ráno primátorce Aleně Raškové (ČSSD) oznámí, zda sám rezignuje na místo v městské radě. Policie Augustina podle Mladé fronty Dnes nedávno obvinila z trestného činu zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění, protože v letech 2010 až 2014 nepodával daňové přiznání o dani z příjmu. V případě obžaloby mu u soudu hrozí až dva roky vězení.

Opozice tento týden vyzvala Augustina k rezignaci. Uvedla, že pokud by se k obvinění nepostavil čelem, tak by jej měla ze všech funkcí na magistrátu odvolat rada a zastupitelstvo. "Nelze vyčkávat na pravomocný rozsudek soudu a odvolávat se na presumpci neviny. Ani soud totiž nic nezmění na tom, že Josef Augustin, zastupitel města Prostějova, po mnoho let nepodával daňová přiznání. Tím prokázal svou nedůvěryhodnost a nekompetentnost," uvedli ve společném prohlášení opoziční zastupitelé.

Augustin je členem rady Prostějova od roku 2014, kdy v Prostějově začala vládnout koalice ČSSD, KSČM a hnutí PéVéčko. Advokát Augustin byl už v roce 2008 za neplacení daní pravomocně odsouzen a musel zaplatit pokutu 100.000 korun. KSČM ho tehdy kvůli této kauze stáhla z kandidátky pro krajské volby.

Čtěte více:

Foto prostejov.eu | Zdroj ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.