čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Další výslechy v kauze Vidkun se odkládají, celý proces brzdí rozsáhlé zkoumání zabaveného materiálu

Další kroky ve vyšetřování olomoucké korupční kauzy Vidkun zbrzdila rozsáhlá analýza zabaveného materiálu. Plánované další kolo výslechů se tak již letos nestihne, řekl dnes ČTK žalobce z olomouckého vrchního státního zastupitelství Petr Šereda.

Posun v případu, ve kterém jsou obviněni čtyři lidé včetně bývalého hejtmana Jiřího Rozbořila z ČSSD, se tak dá očekávat až příští rok. Od rozsáhlého zátahu policie uplynul letos v říjnu rok, aktéry policie naposledy vyslýchala na začátku letošního roku.

Žalobci původně doufali, že nové kolo výslechů začnou na konci letošního roku. Zkoumání zabaveného materiálu zajištěného při prohlídkách se však protáhlo, podle informací ČTK jsou zhruba v polovině. "Jde především o data z počítačů, je toho hrozně moc, to je hlavní důvod. Jde to trochu pomaleji, než jsme si představovali. Podepsala se na tom i reorganizace policie," řekl dnes ČTK Šereda.

Kromě materiálů zajištěných při prohlídkách obviněných zkoumají odborníci také materiály, které policie získala až letos v květnu, neboť podléhaly advokátnímu tajemství. Jde o část věcí a dokumentů zabavených policií při domovních prohlídkách v bytě, kanceláři a bezpečnostní schránce bývalého ministra vnitra a nyní advokáta Ivana Langera. Langer v případu obviněn není.

Obhájci již na podzim letošního roku poukazovali na to, že vyšetřování kauzy, která zasáhla jejich klienty i po profesní stránce, trvá příliš dlouho. "Na začátku roku proběhly ojedinělé úkony a od té doby nic. Výročí je to tedy takové smutné," řekl ČTK v říjnu, kdy uplynul, rok od policejního zásahu, obhájce hejtmana Rozbořila Petr Konečný. Žalobci kritiku vnímají, nepovažují ji ale za důvodnou. Ve srovnání s obdobnými případy většího rozsahu je podle nich délka vyšetřování standardní.

Případ Vidkun se týká podezřelých vazeb mezi podnikateli, policisty a politiky. Tehdejší šéf krajské hospodářské kriminálky Radek Petrůj a tehdejší olomoucký policejní náměstek Karel Kadlec byli obviněni ze zneužití pravomoci úřední osoby, náměstek navíc z přijetí úplatku. Podnikatel Ivan Kyselý se zodpovídá z účastenství na zneužití pravomoci úřední osoby a hejtman Rozbořil z podplácení.

Kadlec byl následně propuštěn ze služebního poměru, Petrůj byl po svém propuštění z vazby letos v lednu postaven mimo službu. Rozbořil i přes tlaky špiček ČSSD zůstal ve funkci až do konce volebního období, už však nekandidoval a politikou se neživí. Všichni policejní obvinění odmítají.

Čtěte více:

Autoři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.