pátek 29. března 2024 Taťána

Král je mrtev, ať žije král. Košta byl odvolán, novým hejtmanem je Okleštěk

Den D nastal. Na krajském zastupitelstvu se dnes jedná o odvolání hejtmana Košty a případné volbě nového hejtmana. Horkým kandidátem na je Ladislav Okleštěk.

Odvolání hejmana a následná volba nového byla na programu 3. veřejného zasedání zastupitelstva Olomouckého kraje na předních příčkách. Po úvodních formalitách došlo k bodu, na který se dnes veřejnost zaměřovala nejvíce.

Košta na začátku jednání navrhl, že online přenos ze zastupitelstva, který měl být spuštěn až po případném odvolání hejtmana a volbě nového, byl spuštěn už na začátku jednání. Veřejnost by tedy měla možnost sledovat odvolání hejtmana online. Nastala dlouhá diskuze, která zahrnovala i změnu jednacího řádu. Pro bylo 25 zastupitelů, proti 27. Pro schválení tohoto návrhu bylo potřeba, aby bylo 28 zastupitelů pro tento návrh. Online přenos byl tedy spuštěn až po bodech, týkajících se odvolání a volby nového hejmana.


Ladislav Okleštěk

Před bodem odvolání hejmana navrhl zastupitel Vrána, aby byla jednotlivá vystoupení před hlasování o tomto bodu, omezena na čas tři minuty. To komentoval Košta břitce: „Klement (Gottwald, pozn. redakce) dokonce požadoval kdysi čas ještě kratší,“ řekl ironicky. Návrh neprošel o jeden hlas.

Před samotným hlasováním proběhla rozprava. „Dámy a pánové, poprvé hlasujeme o odvolání hejmana Olomouckého kraje a v očích veřejnosti tímto hlasováním jaksi dehonestujeme funkci Olomouckého kraje. Pokud by byl vážný důvod, proč pana Koštu odvolávat, zvážili bychom hlasování, takto se ale zdržíme hlasování," řekl za Koalici pro OK Radim Sršeň.

Jitka Seitlová navrhla, aby hlasování proběhlo tajným hlasováním prostřednictvím hlasovacích lístků.

„Ztratili jsme čas, a kromě času jsme ztratili i kredit. Tato situace devalvuje pozici Olomouckého kraje. Pachuť toho, že něco neumíte, a že jste tady něco zvorali, tady bude vždycky," řekl Alexander Černý za KSČM.

„Podivuji se, za jakých podmínek se tady jedná o odvolání hejtmana. Ví se toho málo, ještě méně toho ví lidé po celé republice. Zvlášť mě bolí, že dobrý zvuk Olomouce je tímto zkažen. Podle mě jde o taškařici, vše bylo dopředu připraveno a vše bylo součástí nějakého plánu. Kritici současného hejtmana totiž neznějí dvakrát přesvědčivě v argumentaci, proč by měl být odvolán. Je to zneužití demokracie, i člověka samotného," řekl Josef Jařab, bývalý senátor a a rektor Univerzity Palackého v Olomouci. „Je to ostuda. Co nejrychleji ji, prosím pěkně, překonejme," dodal.

Po další diskuzi došlo k samotnému hlasování o odvolání hejtmana Košty. Pro jeho odvolání bylo 35 zastupitelů, tedy o 7 více, než bylo potřeba. Následně byl zvolen i nový hejman. Podle očekávání se jím stal Ladislav Okleštěk, kterého volilo 29 zastupitelů. Hranice byla 28 hlasů pro.

Autoři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.